NVWA gaat herinspecties uitvoeren bij vangbedrijven
De rechtbank oordeelde in november dat de NVWA handhavend moet optreden tegen de manier waarop pluimvee wordt gevangen. Dit betekent dat het vangen aan de poten verboden is. Voor zo'n overtreding zou een boete uitgedeeld kunnen worden, maar dat hoeft niet.
In het interventiebeleid staat dat er ook eerst een last onder dwangsom opgelegd kan worden om zo een herhaling van de overtreding te voorkomen. Daaraan kan ook een termijn worden verbonden waarbinnen de overtredingen moeten worden beëindigd zodat vangbedrijven hun werkwijze nog kunnen aanpassen.
Niet zo eenduidig
De minister vindt het niet diervriendelijk als pluimvee aan de poten wordt gevangen en met meerdere dieren in één hand op de kop hangen, waarbij ze vastgehouden worden aan één poot. Het rechtop vangen is het meest diervriendelijke en dat heeft voor de minister ook de voorkeur. Dat wordt ook onderbouwd door het advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).
Adema vindt de aanbevelingen van EFSA alleen niet zo eenduidig als hij hoopte. Het rechtop vangen wordt aanbevolen, maar daarna komt de aanbeveling voor het vangen aan de poten onder bepaalde voorwaarden, namelijk dat het lichaam van de kip ondersteund wordt. Ook moeten er dan minder dieren in de hand genomen worden.
Zorgvuldig werken
Daarbij wil de minister benadrukken dat ernstige letsels, zoals open botbreuken, vooral te wijten zijn aan het hardhandig omgaan met dieren tijdens het vangen en het in de kratten of containers plaatsen. Ook het klemraken van lichaamsdelen zoals vleugels bij het sluiten van de kratten en containers leidt tot ernstig letsel. „Dit kan allemaal ook bij rechtop vangen gebeuren, als de vangers niet zorgvuldig werken", aldus Adema.
Plan van aanpak
Om de kans op vangletsel zo klein mogelijk te maken, werkt de sector samen met dierenwelzijnsorganisaties Eyes on Animals aan een plan van aanpak om te komen tot vangmethodes waarbij de kans op welzijnsaantasting en letsel zoveel mogelijk worden beperkt.
De NVWA is in ook in overleg met dierenwelzijnsorganisaties en sectoren over deze kwestie om een realistisch beeld te krijgen van de termijn die gemoeid is met de praktische uitvoerbaarheid in de verschillende houderij- en stalsystemen, waaronder de beschikbaarheid en training van personeel. De sector heeft al aangegeven dat er namelijk geen eenduidige methode is aan te wijzen die in ieder systeem en voor iederen categorie pluimvee van toepassing kan zijn.
Herziening Transportrichtlijn
Mogelijk worden de voorwaarden voor het vangen van dieren aan de poten binnen enkele jaren aangepast. De Europese Transportrichtlijn gaat namelijk binnen enkele jaren gewijzigd worden.
Nederland pleit samen met Duitsland, België, Denemarken en Zweden voor het rechtop vangen als inzet hierop. Als dit niet kan, dan moet dit met minder dieren in de hand en met ondersteuning van het lichaam. Adema is geen voorstander van een zogenoemde 'reparatie' van de verbodsbepaling, als dit betekent dat er een uitzondering komt voor pluimvee zonder enige aanvullende voorwaarden om het dierenwelzijn te borgen
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Tweede Kamer