Russische pluimveesector wilt zelfvoorzienend zijn over de hele lijn
In 2022 produceerde Rusland 5,2 miljoen ton vleeskuikenvlees. Dat was 5,2 procent meer dan het voorgaande jaar. De eierproductie steeg vorig jaar met 2,8 procent. Dit is een stijging van 1 miljard eieren tot 45,8 miljard eieren, maakte Fisinin bekend. Rusland was in 2022 de vierde grootste producent van pluimveevlees ter wereld en de zevende grootste producent van eieren, zei Fisinin.
‘Import broedeieren daalde 34 procent’
Rusland is sterk afhankelijk van import voor zijn pluimvee-industrie, met name voor fokproducten, vaccins en dergelijke. In 2022 slaagde Rusland erin op bepaalde vlakken de import terug te dringen. In de eerste negen maanden van het jaar daalde de aanvoer van broedeieren met 34 procent en die van eendagskuikens met 53 procent ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, schatte Fisinin.
Smena-9 wordt werkelijkheid
In het fokkerijsegment vestigt de Russische vleeskuikenindustrie haar hoop op de eerste Russische kruising, de Smena-9. Hier werken wetenschappers al jaren aan. Fisinin zei dat bij de fokkerij Smena de nieuwe kruising gepland staat om in maart 2023 in productie te gaan. De Russische regering heeft 4,5 miljard roebel (ongeveer 60.000.000 miljoen euro) toegewezen om dit project te ondersteunen, zei Fisinin.
„Ons doel is om tegen 2025 het aandeel van de binnenlandse kruising in de Russische productie van vleeskuikens op 15 procent te brengen", zei Fisinin.
Exportgroei is beloofd
Bovendien verwachten Russische pluimveehouders een verdere groei van de export van pluimveevlees en eieren in 2022 volgens Fisinin. In 2022 exporteerde Rusland 336.000 ton pluimveevlees. Dat is 24 procent meer dan in het voorgaande jaar, zei het Russische ministerie van Landbouw in een verklaring op 23 december.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Poultryworld