Recordaantal vogelgriepuitbraken in België
Dat maakte het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) woensdag 18 januari bekend. Volgens het FAVV waren er nooit meer uitbraken binnen een jaar tijd in België. Het FAVV maakte door de uitbraken bijna 4 miljoen euro aan operationele kosten en er werd ook 3,9 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd door het Sanitair Fonds voor Dierenziektebestrijding.
De stijging in het aantal uitbraken wordt zowat overal in Europa vastgesteld, en in verhouding vaak zelfs meer in andere landen dan in België. Boosdoener zijn de hoog pathogene H5-virussen die sinds drie jaar volop circuleren onder wilde vogels. Door hun agressieve aard veroorzaken ze ernstige ziektetekens bij veel vogelsoorten. Hierdoor worden niet langer enkel migrerende watervogels getroffen, maar ook andere vogelsoorten die in Europa blijven overwinteren. Waar de ziekte vroeger eerder seizoensgebonden opdook tijdens de trek van vogels, circuleert het virus nu dus het hele jaar door. Dit zorgt ervoor dat het risico op besmetting bij gehouden pluimvee ook toeneemt en nieuwe besmettingen het ganse jaar door worden gevonden.
Alarmerend
„De situatie is alarmerend”, zegt de Belgische landbouwminister David Clarinval. „In Europa is het aantal uitbraken in pluimveebedrijven in het seizoen 2021-2022 bijna dubbel zo hoog als in het seizoen 2020-2021. Dit geldt ook voor België. Ondanks de verscherping van de bioveiligheidsmaatregelen, zien we jammer genoeg dat de ziekte niet langer seizoensgebonden is, maar endemisch aan het worden is.”
„Wat mogelijke antwoorden betreft, steunt België de ontwikkeling van een vaccin op Europees niveau, waarvoor onderzoek wordt verricht. België zal ernaar streven dit tot een van de centrale thema’s te maken van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de EU in 2024. Dit vaccin zal echter alleen doeltreffend zijn als aanvulling op de huidige bestrijdingsmaatregelen. Daarom verzoek ik alle actoren de preventieve maatregelen strikt na te leven. Ik blijf de ontwikkeling van de situatie op de voet volgen en zal onze houders blijven steunen”, zegt Clarinval.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen