VS en Oekraïne kunnen goedkoper eipoeder leveren als invoerheffingen voor de helft verdwijnt
Europese eiersector niet concurrerend met Oekraïne en de VS
Pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research onderzocht de gevolgen van het (gedeeltelijk) wegnemen van de invoerheffingen.
In een scenario met 50 procent lagere invoerheffingen en een 10 procent lagere wisselkoers voor de niet-EU-valuta's, liggen de aanbiedingsprijzen van eipoeder uit Oekraïne, de VS en ook Argentinië en India onder het gemiddelde EU-niveau. Het slechtste scenario is er een zonder invoerheffingen en een 10 procent lagere wisselkoers voor de niet-EU-valuta's. Volgens dit scenario zijn alle niet-EU-landen zeer goedkope leveranciers van heeleipoeder aan de EU-markt. De aanbiedingsprijzen liggen dan mogelijk 16 procent (Argentinië), 20 procent (India) tot zelfs 24 procent (Oekraïne en de VS) onder het gemiddelde EU-niveau.
Deze bevindingen staan beschreven in een onderzoek dat Wageningen University & Research heeft verricht voor de European Egg Packers and Traders Association (EEPTA) en de European Egg Processors Association (EEPA). Uit het onderzoeksverslag blijkt welke gevolgen een verlaging of afschaffing van de invoerheffingen heeft voor het concurrentievermogen van de eiersector in de EU, zowel voor schaaleieren als voor heelei-poeder.
Vergelijking productiekosten schaaleieren en eipoeder
De kosten van schaaleieren geproduceerd in verrijkte kooien in de EU bedroegen in 2021 gemiddeld 0,99 euro per kilo eieren. In de belangrijkste eierproducerende landen varieerden de productiekosten van schaaleieren in 2021 van 1,01 euro in Duitsland tot 0,96 euro per kilo eieren in Polen. Vergeleken met het gemiddelde niveau binnen de EU waren de productiekosten voor schaaleieren in 2021 lager in de VS (-21 procent), Oekraïne (-19 procent), Argentinië (-14 procent) en India (-15 procent).
Voor heelei-poeder waren de niet-EU-landen ook zeer concurrerend. Vergeleken met het gemiddelde niveau binnen de EU waren de productiekosten voor heeleipoeder in 2021 lager in de VS (-19 procent), Oekraïne (-17 procent), Argentinië (-12 procent) en India (-15 procent). Omdat de vervoerskosten voor poeder laag zijn, is de aanbiedingsprijs voor heelei-poeder uit derde landen relatief laag. De huidige invoerheffingen beschermen de EU voor invoer vanuit deze landen.
Europese wetgeving voor eierproducenten
In de EU moeten eierproducenten voldoen aan de Europese wetgeving inzake dierenwelzijn, milieubescherming en voedselveiligheid. De extra kosten die rechtstreeks verband houden met de Europese wetgeving worden, uitgaande van de situatie in 2021, geraamd op 14 procent van de totale productiekosten van eieren voor de pluimveehouder. De extra kosten voor het houden van leghennen in verrijkte kooien (met 750 cm2 per hen) nemen een groot deel van deze stijging voor hun rekening. In Argentinië, India en Oekraïne is er geen wetgeving inzake dierenwelzijn en worden leghennen gehuisvest in conventionele kooien met een ruimte van ongeveer 400 cm2 per hen. Ook op het gebied van milieubescherming en voedselveiligheid hebben Oekraïne, India en Argentinië minder strenge of geen wetgeving.
Lees het hier het volledige rapport Competitiveness of the EU egg sector, base year 2021 : international comparison of production costs of eggs and egg products.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen Economic Research