Uitloopei moet weer als scharrelei worden verkocht
Dat is tegenvaller voor vrije-uitloopleghennenhouders in het oosten en zuiden van Nederland. Voor hen loopt de 16-weken termijn op 25 januari af nadat landbouwminister Adema op 5 oktober een ophokplicht voor heel Nederland instelde. In de andere gebieden in Nederland gold destijds al een ophokplicht vanwege de aanhoudende vogelgriepdreiging.
De Nederlandse pluimveesector pleit al geruime tijd bij de Europese Commissie om de regels voor vrije-uitloopeieren gelijk te stellen aan die van biologisch. De hoop was dat de Europese Commissie de regels tijdig zou aanpassen zodat afwaardering van de eieren niet nodig was. Maar dat is dus niet gebeurd ondanks alle inspanningen van de Nederlandse pluimveesector.
Duitse pluimveesector terughoudend
Naast Nederland is België is ook voorstander van het afschaffen van de 16-weken termijn. Naar verluidt is de Duitse pluimveesector hier wat terughoudend in. In Duitsland wordt de ophokplicht niet voor het hele land ingesteld, maar per deelstaat of regio (Landkreis) in een deelstaat. In Duitse regio’s waar geen vogelgriepuitbraak op een pluimveebedrijf was, is ook geen ophokplicht geweest. Voor de Duitse vrije-uitloopsector is de 16-wekentermijn dus een minder groot probleem dan voor de Nederlandse.
Dat de scharreleiprijzen al geruime tijd op een hoog niveau liggen, is een voordeel voor vrije-uitloopleghennenhouders. „Met de huidige eiernoteringen voor scharreleieren kan een vrije-uitloopleghennenhouder uit de voeten", zegt Wim Thomassen van de Unie van Pluimvee Producenten (UPP) en Biomeerwaarde Ei.