Vlaamse supermarkt Colruyt verwacht toenemende vraag naar eieren
Vlaming koopt meer eieren ondanks aanzienlijk hogere winkelprijs
In amper een jaar tijd, tussen november 2021 en november 2022, is de prijs waarvoor Vlaamse leghennenhouders hun eieren verkopen met liefst 119,3 procent gestegen. Dat meldt het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws woensdag 11 januari. Dit blijkt uit cijfers van het federale, Belgische statistiekbureau Statbel en eveneens uit vergelijkbare gegevens van het Vlaams departement Landbouw en Visserij.
Waar voor scharreleieren – nog altijd de meest verkochte in Vlaamse supermarkten – begin 2022 de groothandelsprijs gemiddeld 187,61 euro per 100 kilo bedroeg, was dat in de laatste week van het net afgelopen jaar al 299,21 euro. Of omgerekend naar één kwalitatief ei dat gemiddeld 62 gram weegt: van zo’n 11 eurocent per stuk begin 2022 naar 18 eurocent eind 2022, meldt dagblad Het Laatste Nieuws. Terwijl datzelfde ei begin 2021 zelfs nog maar 7 à 8 eurocent kostte. Ook bij de eieren uit de vrije uitloop en verrijkte kooien zijn vergelijkbare prijscurves te zien.
In de supermarkten zijn de eierprijzen ook gestegen, maar niet tegen hetzelfde tempo, omdat zij vaak vaste langetermijncontracten hebben met producenten. De verkoop lijdt er alleszins niet onder. „We zien een stijging”, zegt perswoordvoerster Eva Biltereyst van Colruyt. „Mogelijk omdat eieren een relatief goedkope bron van eiwitten zijn – een alternatief voor vlees dus. We verwachten dat de vraag zal blijven toenemen.”
Aanzienlijk hogere kosten
Vlaamse leghennenhouders hebben evenals hun Nederlandse collega’s veel hogere kosten dan begin vorig jaar als gevolg door de oorlog in de Oekraïne. Zo verdubbelden hun voerkosten en stegen ook hun energiekosten aanzienlijk evenals de prijs van jonge hennen.
Bovendien heeft de eierproductie in België evenals in de meeste werelddelen sterk te lijden onder de vele uitbraken van hoog pathogene vogelgriep. De vooruitzichten zijn dat het vogelgriepvirus het komend jaar nog vaker zal opduiken.
Door de strenger wordende regels, onder meer rond milieunormen en dierenwelzijn, zal de Belgische eierproductie de komende jaren sterk onder druk komen te staan. „Als we de productie in eigen land willen houden, zullen beleidsmakers dringend meer met dan tegen de sector moeten optreden”, waarschuwt beleidsmedewerker Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Het Laatste Nieuws, Landsbond Pluimvee