P. Bos veevoeders maakt start met dierlijk eiwit in legmeel
P. Bos-directeur Robert Bos is blij dat de eerste levering nog net voor de jaarwisseling kon plaatsvinden. „Dat betekent dat we er vanaf begin 2023 er volop mee aan de slag kunnen", zegt hij.
Flinke aanpassing
Het had wel wat voeten in de aarde, volgens het Gelderse bedrijf. 'Na ruim een jaar van voorbereiden en bouwen is het nieuwe gedeelte van de fabriek operationeel. Om het mogelijk te maken dierlijk eiwit te verwerken moest er een flinke aanpassing plaatsvinden om het dierlijk eiwit strikt gescheiden van varkens en rundveevoeders te kunnen verwerken.'
Toch besloot de veevoerder, in navolging van enkele concurrenten, er mee aan de slag te gaan. Vanwege voordelen voor de pluimveehouder. 'Het dierlijk eiwit heeft uitstekende nutritionele eigenschappen die goed aansluiten op de natuurlijke behoeft van een kip. Dit levert een bijdrage aan nog vitalere dieren. Met name in VLOG-voer is dierlijk eiwit prijstechnisch interessant en geeft een vitaler rendement voor onze klanten.'
Blij
Pluimveehouder Hardeman ,die naast het bedrijf thuis werkzaam is in de eierhandel, is blij met deze ontwikkeling. Naast de voordelen voor diergezondheid en voerprijs op zijn eigen bedrijf ziet hij in zijn werkzaamheden buitenshuis de discussies rondom CO2-footprint en circulariteit steeds verder toenemen. „Ook hierin kan het gebruik van dierlijk eiwit een belangrijke rol gaan spelen."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: P. Bos veevoeders
Bron: P. Bos veevoeders