ABN Amro: ‘Forse prijsstijging pluimveevlees en eieren in supermarkt’
De prijs van pluimveevlees nam volgens ABN Amro gemiddeld met 12 procent toe en de prijs van eieren met zo’n 13 procent. Met name in de tweede helft van dit jaar stegen de prijzen flink. In november nam de consumentenprijs van eieren zelfs toe met 22 procent en van pluimveevlees met 19 procent ten opzichte van vorig jaar.
De prijzen liggen op een hoog niveau als gevolg van de hogere productiekosten voor pluimveehouders en een krappe markt als gevolg van onder meer de vogelgriep. De pluimveehouders kregen in oktober van dit jaar ongeveer 40 procent meer voor pluimveevlees en bijna 110 procent meer voor scharreleieren.
Vogelgriepzorgen
De vogelgriep leidt tot zorgen bij de pluimveehouders. Alleen al in oktober moest het pluimvee op vijftien bedrijven geruimd worden, en in de afgelopen twaalf maanden gaat het om circa tachtig bedrijven. Ook Spanje, Frankrijk en Duitsland worden geplaagd door uitbraken. De ziekte woedt in 38 landen. Het afgelopen jaar had het ruimen van pluimvee gevolgen voor de volumes en daarmee ook op de ontwikkeling van de prijzen. De Europese Commissie verwacht voor de pluimveehouderij in de EU een productiedaling van 0,9 procent in 2022.
Stijging kosten
Het afgelopen jaar namen de kosten voor energie en veevoer flink toe. Tot nu toe hebben de gestegen prijzen de hogere kosten goed kunnen maken. Voor volgend jaar wordt voor een aantal kosten, zoals veevoer en energie, weliswaar een daling voorzien, maar daar staan andere kostenstijgingen tegenover. Zo krijgt de pluimveesector te maken met een hogere heffing voor het Diergezondheidsfonds.
Druk op pluimveestapel
ABN AMRO verwacht dat de verduurzaming druk gaat geven op de pluimveestapel. Supermarkten schakelen in 2023 om naar de verkoop van enkel Beter Leven 1 ster. Door de beperkt beschikbare staloppervlakte in Nederland en lastige vergunningverlening zal dit zorgen voor een kleinere pluimveevleesstapel. Daarnaast is het nog onduidelijk wat de impact van de uitkoopregelingen in verband met stikstof gaat zijn.
Voor leghennen is onduidelijk of het aandeel vrije uitloop en biologische houdsystemen zal toenemen. De daling van de koopkracht leidt tot ander koopgedrag van consumenten. Wat voor vleeskuikens geldt, geldt ook voor leghennen; de invulling van duurzaamheidseisen zal de komende jaren drukken op het aantal gehouden dieren en daarmee zullen de hoeveelheden eerder dalen dan stijgen.
Afname productie
Het aantal vleeskuikens zal volgens de bank met zeker 15 tot 25 procent daalt tot en met 2025. Volgend jaar leidt dit tot een afname van de pluimveeproductie van circa 5 procent. Niet alleen de Nederlandse pluimveestapel krimpt. De Europese Commissie verwacht een productiedaling van 0,4 procent voor de pluimveehouderij. Dit betekent een lager aanbod vanuit de EU. Volgens de laatste cijfers van de EU nam de import van pluimveevlees vanuit Oekraïne met meer dan 60 procent toe. Een groot deel komt terecht in Nederland
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: ABN Amro