Leghennenhouderij: De Noord-Duitse omroep NDR bericht over nieuwkomer met 36.000 vrije-uitloophennen
Hogt doet zijn werk met passie en heeft als doel de boerderij toekomstbestendig te maken voor de volgende generatie. Naast dierenwelzijn spelen winstgevendheid en duurzaamheid ook een grote rol. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat zijn medewerkers het naar hun zin hebben en hij moedigt hen dan ook aan om actief betrokken te zijn bij het bedrijf.
Dierenwelzijn
Voor het welzijn was de Natura Step-volière van Big Dutchman een eenvoudige keuze: de dieren kunnen het gedrag dat ze van nature vertonen ten volle blijven uitleven. Maar ook aan de pluimveehouder en de andere medewerkers wordt gedacht, want het systeem is zo ontworpen dat de nesten eenvoudig kunnen worden gecontroleerd. De nacht brengen de hennen in de stal door, maar overdag kunnen ze zo veel en zo vaak als ze willen naar buiten.
Maar het dierenwelzijn stopt niet bij het stalsysteem of het feit dat ze naar buiten kunnen. Hogt stemt ook de rantsoenen af op de behoeften van zijn hennen. Omdat de dieren in de ochtend en in de namiddag verschillende behoeften hebben wat betreft voeding, krijgen ze twee keer per dag ander voer. Want dieren die het juiste voer op het juiste moment krijgen zijn gelukkigere dieren, weet ook de pluimveehouder.
Behoeftegerelateerd rantsoen
Het managementsysteem amacs van Big Dutchman regelt het voerproces. Bovendien hebben de technische medewerkers van Big Dutchman de computer uitgerust met ’Split Feeding Control’, een speciale functie voor gescheiden voeren. Het zorgt ervoor dat het voer naar gelang de behoefte wordt verstrekt.
Natuurlijk produceren legkippen aardig wat mest. Gelukkig is hier een duurzame oplossing voor gevonden, want Hogt gebruikt de mest van de hennen om elektriciteit en warmte op te wekken in zijn biogasinstallatie. Hij wil de voedingsstoffen van begin tot eind onder controle hebben, dus het creëren van een circulaire keten op zijn bedrijf is voor hem van essentieel belang.