VVD Gelderland vindt stilleggen windmolens pluimveehouder niet uit te leggen
Pluimveehouder Eddy Hoftijzer haalde onlangs de regionale media met zijn twee begin dit jaar in gebruik genomen windmolens. Deze plaatste Hoftijzer naar eigen zeggen nietsvermoedend en met de beste bedoelingen na de volledige gemeentelijke procedure te hebben doorlopen in Bronckhorst. Vervolgens werden ze op last van de provincie stilgelegd, omdat de benodigde natuurvergunning niet zou deugen. Omwonenden hadden daarover aan de bel getrokken bij de provincie.
Onbegrijpelijk
René Westra van de VVD legt uit waarom hij namens zijn partij vragen heeft gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten (GS). „We hebben zo vaak discussie over windmolens. En dan zijn er particulieren die ze willen plaatsen en dan mag het niet. Dat begrijp ik niet helemaal. Het is niet meer uit te leggen. Daarom heb ik daar vragen over gesteld aan het College, maar ik heb nog geen antwoord gehad. Ik ben benieuwd wat de overwegingen van de provincie zijn om dit te verbieden.”
Draagvlak cruciaal
Westra schetst ook de context bij zijn Staten-vragen. ‘In het kader van het Klimaatakkoord 2019 is afgesproken dat in 2030 voor 39 TWh aan duurzame energie - wind en zon - op land is gerealiseerd. Daarbij krijgen de gemeenten en regio’s het voortouw om deze opgave te concretiseren. In Gelderland is met RES 1.0 door de zes regio’s een gezamenlijk bod van ruim 6 TWh gedaan. Dat is fors meer dan de gevraagde 3,5 TWh. Tijdens de bespreking van de aanpak van de RES in Provinciale Staten van Gelderland is steevast vanuit de VVD benadrukt dat draagvlak cruciaal is voor een succesvolle uitvoering van de Gelderse opgave. Gaandeweg wordt duidelijk dat draagvlak - helaas - geen vanzelfsprekendheid is. Zeker niet bij het realiseren van windparken.” Een ander dilemma is volgens de VVD de netcongestie. „Decentrale net-concepten lijken steeds meer een wenkend perspectief in de nabije toekomst te gaan worden.
Verwondering
De beslissing van de provincie om twee kleine windmolens voor de eigen energievoorziening te verbieden heeft volgens de VVD veel verwondering opgeroepen bij burgers en ondernemers. Westra: „Immers, hier neemt een agrarische ondernemer het initiatief om zelf duurzame energie op te wekken, de druk op het elektriciteitsnet neemt hierdoor af en in het buitengebied worden wel grote windmolens geplaatst.”
Heroverwegen
Westra is dan ook benieuwd of Gedeputeerde Staten het met hem eens zijn dat deze beslissing moeilijk te rijmen valt met beslissingen om inpassingsplannen op te stellen voor grotere turbines. En of het niet voor de hand ligt om burgers en ondernemers eerder te faciliteren dan te verbieden als zij zelf duurzame energie willen opwekken. Westra zou dan ook graag willen dat GS de eerder genomen beslissing ‘heroverweegt’.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel