Opinie: Oplossing van het stikstofprobleem
Nadat we als landbouwers in Vlaanderen sinds 23 februari 2022 in grote onzekerheid leven, en de ene aanval na de andere op de lokale landbouw wordt ingezet, heb ik proberen alles op een rijtje te zetten.
Wat wil men en Wat beweert men:
Men wil het aantal landbouwbedrijven verminderen en vooral ook het aantal dieren verminderen. Stikstofuitstoot vanuit de landbouw zou schadelijker zijn dan stikstofuitstoot vanuit industrie gezien landbouw een impactscore lager dan 0,025 procent moeten hebben en industrie een impactscore van 1 procent mag hebben. Toch zegt men dat ze de lokale landbouw niet (volledig) weg willen en jonge boeren kansen willen geven…
Om de landbouwers, correct te vergoeden is heel véél geld nodig.
Landbouwbedrijven opkopen
‘Het stikstofbad zit vol’ hebben we al vaak gehoord. Met andere woorden ook de industrie zou geen bijkomende stikstof mogen uitstoten en dus niet kunnen hervergunnen of uitbreiden!
Hoe kan men hier mogelijk (ooit) uitkomen?
Wanneer men echter de grote industriële bedrijven de mogelijkheid geeft om landbouwbedrijven op te kopen – die hiervoor open staan – is er volgens mij toch wat mogelijk.
Als industriële bedrijven stikstof zouden kunnen opkopen van landbouwbedrijven aan bijvoorbeeld 3.000 euro per kilo stikstof, dan krijgt de landbouwer een correcte prijs voor zijn bedrijf – rekening houdend met de belastingen die dan nog passeren bij de landbouwer.
Voorwaarden
De voordelen en voorwaarden hiervan zijn:
- Minimumprijs van 3.000 euro/kg stikstof.
- Geen enkele landbouwer moet verplicht zijn bedrijf verkopen!
- Vrijwillig stoppende landbouwer krijgt correcte prijs voor zijn bedrijf.
- Rode bedrijven krijgen ook correcte bedragen waarmee men op andere locatie een vrijwillig stoppende landbouwer kan overnemen indien men verder wil in de sector.
- Landbouwers kunnen (ook) een deel van hun stikstof verkopen om te investeren in hun bedrijf voor ammoniakemissiearme staltechnieken (AEA-technieken) en/of er voor kiezen kleinschaliger verder te werken.
- Bestaande landbouwbedrijven kunnen groeien door te investeren in AEA-technieken waardoor hun totale stikstofuitstoot niet toeneemt. Dit geeft jonge landbouwers toekomstperspectief.
- Landbouwers krijgen tijdig hun geld, zonder aanslepende procedures zoals bij de nertsenhouders die na jaren soms nog geen cent hebben gezien.
- Gronden vallen buiten deze regeling en kan de landbouwer zelf meedoen wat hij wil. Houden, kopen, verkopen aan wie men wil.
- Industriële bedrijven hebben ook verdere toekomst en groeimogelijkheden.
- Het levert de overheid véél geld op, namelijk belastingen op overnamebedragen, in plaats van dat het massa’s geld kost.
- Door de daling van productiecapaciteit is er minder export van landbouwproducten en meer korte keten.
- Door de daling van productiecapaciteit én correcte prijs voor mogelijkheid tot opkoping zullen landbouwers een correcte prijs voor hun producten moeten krijgen. Anders stopt élke landbouwer en hebben afnemers het ook gedaan!
- Geeft landbouwers een correcte uitweg op verschillende vlakken: Stoppen, doorgaan op huidige manier, kleinschaliger doorgaan, investeren in AEA-systeem en doorgaan, doorgaan in het buitenland.
- Grote milieuverbetering gezien stikstofoxiden (NOx) volgens de overheid niet zo schadelijk is! (factor 40 cfr. impactscore!)
- Geen aanval op de rechtszekerheid gezien geen bestaande vergunningen afgenomen worden en alles vrijwillig zal gebeuren.
- Na enkele jaren smeekt men landbouwers te blijven verder werken en komt er eindelijk (terug) respect!?
- Voor de duidelijkheid; ik weet ook wel dat heel dat verzonnen zogenaamde stikstofprobleem bullshit is, maar misschien geeft dit een uitweg voor iedereen?
Het is maar een idee en ben nieuwsgierig hoe mijn collega landbouwers in Vlaanderen hier tegenover staan?
Gunter Klaasen is vleeskuikenhouder in Ravels (BE). Zijn bedrijf wordt keihard getroffen door het stikstofakkoord in Vlaanderen. Klaasen bouwde onlangs nog nieuw. Nu moet zijn bedrijf wellicht weg. Het bedrijf van Klaasen is één van de gedupeerde intensieve veehouderijbedrijven door het Vlaamse stikstofakkoord. 40 landbouwbedrijven met de grootste stikstofimpact op natuurgebied moeten weg. 120 boeren krijgen een voorstel van financiële compensatie om te stoppen of te investeren.
Tekst: Gunter Klaasen
Beeld: Susan Rexwinkel