'Vaccineren tegen vogelgriep is niet dé oplossing'
Dat zegt Rogier van Leeuwen van farmaceut Ceva. „Dit blijkt al jaren erg lastig, omdat op allerlei type bedrijven waarbij je verwacht dat de biosecurity heel hoog is, toch uitbraken voorkomen.”
Waterrijke gebieden
Als het vaccin praktijkrijp is, zou het goed zijn om te beginnen in de waterrijke gebieden maar moeten andere regio’s zeker niet worden overgeslagen, vindt hij.
„Er is geen peil op te trekken, In allerlei regio’s zijn uitbraken van vogelgriep. De kans lijkt echter kleiner als je in Limburg een bedrijf hebt. Maar dat wil niet zeggen dat je daar veilig bent. Ik zou daarom niet adviseren om alleen te gaan vaccineren langs de kust, langs de randmeren en langs de rivieren.”
Infectie dooft uit
Met het Ceva-vaccin, dat geschikt is voor alle types pluimvee, is het doel dat vrij uitloop-hennen weer naar buiten kunnen. Van Leeuwen: „Ze kunnen besmet raken met het virus van watervogels, maar je merkt dat na vaccinatie niet en ze gaan niet massaal dood. Wat nu onderzocht wordt, is dat ze geen infectiebron vormen voor andere dieren dus dat de infectie in het koppel uitdooft. In het laboratorium werkt dit zo. We moeten nu zien hoe goed de vaccins op pluimveebedrijven (in het veld) werken met vaccinatie op de broederij. Vaccins verlagen de sterfte aanzienlijk, maar we willen weten hoe snel een infectie uit een gevaccineerde koppel verdwijnt. Dan weten we hoe we het best de monitoring kunnen inrichten.”