Aandacht voor hengewicht betaalt zich later uit
Het begint al bij aankomst van de hennen. Goed contact met de opfokorganisatie levert waardevolle informatie op. Zo is het aan te bevelen om het licht- en voerschema op elkaar aan te laten sluiten. Dit voorkomt extra stress bij de hennen.
Monitoring van het hengewicht
De specialisten van AR besteden veel aandacht aan het monitoren van het hengewicht. Door de jaren heen hebben we gezien dat bij jonge hennen het hengewicht belangrijker is dan de leeftijd bij het stimuleren van de eierproductie. De groei kan het beste behaald worden in de opstartfase van de leghennen, wanneer ze nog niet leggen. Als een hen nog niet legt kan deze makkelijk 80 gram in de week groeien bij een voeropname van 75-80 gram.
Voerblok tijdig inzetten
Het is raadzaam om de gewichten handmatig te monitoren. Door wekelijks een vangkooi leeg te wegen worden alle hennen, kleiner en groot, gezien en kan de uniformiteit van de koppel bepaald worden. Zo kan er tijdig een voerblok worden ingezet om de uniformiteit beter te krijgen. Als de voer- en wateropname in de eerste week niet voldoende stijgen kan de intensiteit van licht verhoogd worden; dit geeft meer activiteit bij de hennen. Een extra uur licht wordt bij voorkeur pas vanaf 1.500 gram lichaamsgewicht toegepast. In de grafiek ziet u welke normen AR hanteert.
Verschillende voerfases
De verschillende fases voer worden deels op basis van de leeftijd ingezet en deels op basis van het productiedoel (eigewicht of aantallen) dat besproken is. Hennen van 17 weken of jonger krijgen meestal nog vijf dagen opfokvoer. Daarna wordt prelegvoer gegeven of hier wordt mee begonnen als de hennen 18 weken zijn. Het advies is om prelegvoer te gebruiken tot een dagproductie van 5%. Daarna wordt er overgeschakeld op een start30-voer tot 25 weken. Vanaf 25 weken wordt naar een voersoort geschakeld gericht op het gestelde productiedoel.
Vismeel voor de vreetcapaciteit
In de opstartfase is vismeel een mooie toevoeging om de vreetcapaciteit te stimuleren. Vismeel is een licht verteerbaar, smakelijk eiwit voor de hennen waarmee ze goed uit de voeten kunnen. Daarnaast stimuleert het de voeropname en het eigewicht.
Checklist voor opstart bruine hennen
We hebben een speciale checklist ontwikkeld voor de opstart van bruine hennen. Hierin staan handige aandachtspunten voor u als pluimveehouder.
Meer informatie of advies?
Heeft u interesse in deze aanpak? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist of met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277 of Jan van Os, 06-22503851.