Oostenrijk pleit voor doden van eendagshaantjes
Het doden van eendagskuikens is per 1 januari 2023 verboden in Frankrijk. Frankrijk is na Duitsland het tweede land dat het doden van de kuikens verbiedt. Zo zouden volgens die landen mannelijke ééndagskuikens bij leghennen ofwel met een bepaald doel moeten worden grootgebracht of hun uitkomst zou moeten voorkomen worden door vroege geslachtsbepaling in ovo.
Oostenrijk is van mening dat het grootbrengen van hanen voor de vleesproductie – gezien de genetische selectie – totaal inefficiënt zou zijn door de veel te hoge voederconversie. „Geslachtsbepaling in het ei zou een optie zijn, maar dan wordt er nog steeds een levend embryo afgedood en dan zouden we massaal dode eendagskuikens moeten importeren van over heel de wereld om te voldoen aan de vraag voor predatoren bij particulieren en dierentuinen”, zegt Harald Schliessnig, directeur van de Oostenrijkse pluimveegezondheidsorganisatie QGV. Hij zegt dit tegen de Engelstalige pluimveenieuwssite Poultryworld.net.
‘Kuikens voeren aan dierentuindieren volkomen logisch’
Zijn pluimveegezondheidsorganisatie ging samen met een groep experts uit dierentuinen in gesprek met het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid. Hun conclusie was dat het geen zin zou hebben om te voorkomen dat mannelijke kuikens met dure methoden worden uitgebroed en tegelijkertijd hetzelfde aantal kuikens uit het buitenland te importeren om tegemoet te komen aan de vraag van particulieren en dierentuinen. De Oostenrijkse legsector telt ook slechts drie legbroederijen die slechts een beperkt aantal leghaantjes uitbroeden.
Kuikens voeren aan dierentuindieren is volkomen logisch, zo blijkt uit wetenschappelijk onderbouwde argumenten van experts op het gebied van roofdieren. Volgens Schliessnig waren de niet-pluimvee-industrie-experts de doorslaggevende factor om de regering en de ngo's op het gebied van dierenwelzijn zover te krijgen om door te gaan met het ruimen van mannelijke legkuikens op een humane manier door middel van CO2-gas.