'Colistinegebruik bij leghennen gedaald, aandacht blijft belangrijk'
Al jaren is het gebruik van antibiotica in de legsector erg laag met een DDDA getal ruim onder de 2. De afgelopen jaren werd er echter relatief veel colistine gebruikt in de legsector. Sinds 2021 is het gebruik van het middel gedaald tot 0,64 DDDA. De voorlopige cijfers van dit jaar laten een verdere daling zien.
Goed nieuws, concludeert Avined. Toch blijft aandacht bij de inzet van dit middel van belang om de verlaging vast te blijven houden, volgens Avined. Colistine is namelijk een laatste redmiddel bij patiënten in ziekenhuizen met serieuze infecties met multiresistente bacteriën. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk dat er zo min mogelijk resistentie tegen colistine ontstaat.
Drie tips
Avined heeft drie tips voor legpluimveehouders om het colistinegebruik te verlagen:
- Onderzoek ‘Colistine niet altijd effectief tegen E. coli’
- Leidraad verbeterplan antibioticagebruik in de legsector, focus colistine
- Bespreek alternatieven met dierenarts en/of adviseurs
Voor leghennenhouders zijn Colistine houdende tweede keus geneesmiddelen zoals Colisol van Dopharma en Coliplus van Dechra de enige goed werkende antibiotica zonder wachtdagen voor eieren om E. coli bij leghennen te behandelen. Dat zei analist Bert Brink van Plantema Veterinair Centrum in Hardenberg in 2016 tegen Pluimveeweb.nl. Een verbod op die middelen zou voor leghennenhouders een drama zijn, volgens Brink.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Avined