Duitse leghennenhouders verwachten leveringsproblemen: 'Er zijn geen eieren meer'
„We hebben geen eieren meer", zegt BVEi-voorzitter en eierproducent Henner Schönecke in een interview met Lebensmittel Zeitung. Zijn noodkreet is in Duitsland niet onopgemerkt gebleven, meerdere Duitse reguliere bladen citeren uit het interview.
Onder meer omdat de belangenbehartiger stelt dat leveringen tot ver na de Pasen in gevaar zijn is zijn hartenkreet breed overgenomen. Net als in Nederland is het in Duitsland traditie om met de Paasdagen een eitje te tikken.
Kosten verdubbeld
Het is niet de eerste keer dit jaar dat de Duitse eiersector aan de bel trekt. Ook in maart 2022 was er een vergelijkbaar verhaal vanuit de leghennenbranche. Het zat hem toen vooral in de hoge voerkosten vanwege de oorlog in Oekraïne. Nu komen daar nog extra zaken bij. Schönecke: „Sinds 1 januari 2022 is het doden van haantjes in Duitsland verboden en moet het grootbrengen van broerhanen door de bedrijven worden medegefinancierd. De kosten voor het opzetten van 20.000 leghennen zijn verdubbeld tot 200.000 euro."
Eierprijzen op recordniveau
De eierprijzen braken de afgelopen weken record na record vanwege een tekort aan eieren. In Duitsland dreigt een enorm tekort aan eieren terwijl de Nederlandse eierproductenindustrie aan de eieren trekt en hoge prijzen biedt. De verwachting was dat de eierprijzen verder zouden stijgen vanwege de grote vraag vanuit de industrie. Afgelopen donderdag en vrijdag kwam aan die prijsstijging een einde. Voor het eerst sinds weken maakten de eierprijzen een pas op de plaats. Sommigen noteringen stegen nog wel, terwijl anderen gelijkbleven of zelfs licht daalden.