'Techniek voor geslachtsbepaling in het ei voor broeddag zes bestaat niet en is eind volgend jaar nog niet praktijkrijp'
Lohmann eist dat geslachtsbepaling ook na 2023 na broeddag zes mag plaatsvinden in Duitsland
Het doden van eendagshaantjes is in Duitsland sinds eind vorig jaar verboden. Op 31 december 2023 volgt een verdere aanscherping. Dan verbiedt de minister het doden van embryo's na de zesde broeddag ook. Op dit moment werken alle marktrijpe methoden voor geslachtsbepaling in het ei nog tussen de negende en veertiende incubatiedag. Volgens het wetsontwerp voelen kippenembryo's echter al pijn op de zevende dag van de incubatie. Het Duitse ministerie van Landbouw beschrijft de bestaande procedures als overbruggingstechnologie. Om het geslacht in het ei op een nog vroeger tijdstip te kunnen bepalen, wordt verder onderzoek gedaan.
„We hebben een verlenging met twee jaar nodig van de momenteel geldende wettelijke voorschriften in Duitsland en geen hernieuwde onpraktische discussie over de dag van geslachtsbepaling", zegt directeur Tobias Ferling van Lohmann Duitsland. Met deze oproep richt de directeur van Lohmann Duitsland zich tot de federale minister van Landbouw, Cem Özdemir. „Alle methoden die in Duitsland worden gebruikt om het geslacht van het ei te bepalen, worden vandaag in de praktijk alleen gebruikt in de tweede helft van het broedproces, dus na dag 10", zegt Ferling. De Cheggy-methode bepaalt het geslacht op de 13e dag van het broedproces. De op vloeistof gebaseerde methoden zoals Seleggt doen het tussen de 10e en 13e dag.
Ferling hekelt het gebrek aan praktische kennis in de Ohne Kükentöten (OKT, zonder kuiken doden) -discussie. „In Duitse broederijen worden tegenwoordig twee technieken gebruikt. Deze hebben technologische voor- en nadelen. Maar één ding is duidelijk: geen enkele methode wordt uitsluitend gebruikt in de eerste helft van het broed (tot de 10e dag). Dit kan niet omdat de lage doorvoer en het gebrek aan snelheid van de op vloeistof gebaseerde methoden, zoals Seleggt, het geslacht van een gemiddeld koppel kuikens nog niet voor dag 6 kunnen bepalen. In de praktijk wordt het bepalen van het geslacht in het ei ook regelmatig toegepast tussen dag 10 en dag 13.”
Afscheid nemen van geslachtsbepaling bij Lohmann?
Mocht er sprake zijn van een geplande aanscherping van de wet of een wijziging die alleen procedures toelaat in de eerste helft van de incubatieperiode, dat wil zeggen tot dag 10, dan zal Lohmann Duitsland aankondigen dat het de huidige procedures niet meer zal gebruiken. „Dan zijn we voor 100 procent aangewezen op het grootbrengen van broederhaantjes, want alleen zo kunnen we volgens de wet werken."
Verdere processen in ontwikkeling en testen
Tegelijkertijd vertrouwt Lohmann Duitsland op innovatieve technologische oplossingen: verschillende methoden voor geslachtsbepaling bij het eerste derde deel van het broed bevinden zich momenteel in de ontwikkelings- en testfase. Zo wordt een dergelijk proces momenteel bijvoorbeeld getest in de broederij van Lohmann Duitsland in het Noord-Duitse Dorum en verder ontwikkeld om gebruiksklaar te zijn. Ook al zullen deze eerdere bepalingsmethoden eind 2023 waarschijnlijk niet klaar zijn voor praktisch gebruik, het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat de technische ontwikkeling een vroege methode in de komende jaren mogelijk zal maken. „Totdat deze processen marktrijp zijn, zal de huidige wettelijke regeling in Duitsland met twee jaar moeten worden verlengd", eist Tobias Ferling.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Seleggt
Bron: Lohmann Duitsland