Ter Heerdt en Plantegg verlengen samenwerking en breiden capaciteit uit
Zo is er per 1 januari 2023 bij Ter Heerdt een tweede machine operationeel, waarmee het geslacht van 200.000 henkuikens per week bepaald kan worden. Dit is een verdubbeling van de huidige capacitiet. In de aanloopfase was de geslachtsbepalingsmethode uitsluitend bedoeld voor Aldi Duitsland. Geleidelijk aan stellen de twee bedrijven hun procedure open voor alle marktdeelnemers.
Sinds 1 januari van dit jaar is het doden van broederhanen in Duitsland wettelijk verboden. Daardoor zijn alle pluimveeproducenten en -handelaren aangewezen op methodes voor geslachtsbepaling in het ei die aan de wet voldoen. Momenteel kan het geslacht van het broedei worden bepaald op de negende broeddag. De wetgeving in Duitsland ontwikkelt zich echter zodanig dat broedeieren op de zesde broeddag moeten worden uitgesorteerd en verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeder. Dit zal naar verwachting vanaf 2024 wettelijk verplicht worden. „PCR is een uiterst krachtig instrument waarmee we de kleinste hoeveelheden DNA-materiaal
kunnen opsporen", verklaart prof. Michael Kleine, directeur van PLANTEGG GmbH. „We hebben een robuuste maar zeer nauwkeurige test ontwikkeld. Daarom werken we er samen met onze partner Ter Heerdt aan deze procedure nog eerder in het proces te kunnen toepassen."
Over de techniek
De methode werd in 2020 ontwikkeld en sindsdien uitgerold door de twee bedrijven. Bij het systeem kan het geslacht van het kuiken in het broedei door middel van een PCR-test worden bepaald. Hierdoor hoeven broederhanen, die geen eieren leggen en nauwelijks vlees opleveren, niet geboren te worden. Eerder werden deze mannelijke kuikens gesorteerd en na uitkomst gedood. Dit hoeft met het gebruik van de geslachtsbepalingstechniek niet meer. Dit is economisch voordelig en goed voor het dierenwelzijn; kuikens heoven niet meer onnodig gedood te worden.