Column: Van Quote 500 naar veehouder bedonderd
![Roy Nillesen is voorzitter van Team Varkens van Farmers Defence Force (FDF).](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/79/680/foto_roy_nillesen_1.-detail.jpg)
Wat gaat het toch slecht in de vleeshandel en bij de retail en veevoerbedrijven. 'We maken geen winst', is altijd het antwoord als je met ze in gesprek probeert te komen om een beter verdienmodel voor de boeren te realiseren. De Quote 500 bewijst anders. Hieronder een aantal voorbeelden:
Erik van Loon
Het vermogen van Erik van Loon stijgt met 4,6 procent naar 455 miljoen. Daarmee klimt hij één plekje in de Quote: van 104 naar 103.
De verdiensten in de vleeshandel lopen lekker in 2021. Van Loon maakte in dat jaar een winst van 16 miljoen. Wellicht is er vorig jaar iets meer uitgegeven aan de autosport, want de winst was in 2020 zo'n 37 miljoen. Uiteraard is de 16 miljoen nog steeds een flinke winst. Met dank aan de Nederlandse boeren! Het zou het bedrijf sieren als het iets meer gaat investeren in haar leveranciers. Deze dragen nu het verlies.
Marc en Addy van Rooi
Het vermogen van de broertjes Van Rooi gaat met 12,8 procent omhoog en komt uit op 440 miljoen euro. Daarmee stijgen de twee van plek 116 naar 109 in de Quote.
Vorig jaar kwam Van Rooi in alle kranten met een enorme corona-uitbraak in hun varkensslachterij. Erg vervelend, maar zoals we zien schaadt dit het oplopende vermogen niet. Deze plust met 12,8 procent. Momenteel loopt het er weer als vanouds en kan er weer volop naar Azië geëxporteerd worden. Gelukkig hebben ze zelf voldoende spek op de botten en keerden ze zichzelf een dividend van 50 miljoen euro uit, aldus de Quote 500.
Karel van Eerd
Het vermogen van Karel van Eerd neemt met 7,4 procent toe naar 2,9 miljard. Daarmee gaan ze van plaats 9 naar 7 op de lijst. Jumbo heeft een vervelend jaar achter de rug door alle problemen. FIOD-invallen bij Van Eerd hebben natuurlijk een hele impact gehad op de familie. De winsten liepen daarentegen voor de wind. Het vermogen van Van Eerd groeit met 7,4 procent en met een winst van 114 miljoen euro hebben ze niks te klagen. Het komende jaar wensen ze naar de 10 miljard omzet te gaan.
Familie Heijn
Het vermogen van de familie Heijn kwam in 2022 uit op 440 miljoen. Dit is geen stijging. De familie gaat daarmee van plek 42 naar 38.
De slogan dat het lekker is bij Albert Heijn die kennen we allemaal. De familie heeft haar vermogen deels ondergebracht in de fiscale vrijhaven Guernsey. Hierover worden geen gegevens gedeeld. Waarom zou dit zijn de`nken we dan? Toch weer opnieuw te veel winst gemaakt die niet gepubliceerd mag worden?
De Heus
Het vermogen van de familie de Heus stijgt met 6,3 procent naar 1,7 miljard. In de Quote 500 gaan ze van plaats 5 naar 3.
Als boeren hard worden aangepakt, dan gaan de andere agri-bedrijven in de keten dat in hun portemonnee voelen. Daardoor houden ze minder over om te investeren in duurzaamheid, zeggen ze dan. Dus laat de boeren met rust, dan hebben de leveranciers als deHeus straks genoeg voor plannen om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te verminderen. Heus, zit de veevoervork zo in de steel?
Wie de cijfers van het familiebedrijf erbij pakt, komt tot een andere conclusie. In 2020 klotste het geld tegen de plinten omhoog. Er kon 40 miljoen euro dividend uitgekeerd worden.
Boeren met risico
We kunnen duidelijk zien dat alle bedrijven in de keten blijven doorstijgen. Het is hun goed recht, echter houdt dit geen stand. Het is een schande dat elke schakel in de keten verdiend en onze boeren met het verlies en risico zitten. Het is schandelijk dat de keten niet haar verantwoordelijkheid neemt en meedenkt om onze boeren te laten overleven. Niet door telkens verder uit te knijpen maar door te delen. Wanneer worden ze eens wakker en denken ze mee aan een oplossing in plaats van hun eigen verdienmodel? Waar is het verdienmodel van onze boeren? Hoelang moeten we het nog accepteren dat onze boeren onder de kostprijs produceren?
Geen normale marktwerking meer
Tot slot valt op dat bijna alle personen en families die in de Quote 500 staan door een overname of uitbreiding de omzetten fors verhogen. In de vleeshandel komt de stijging door jarenlange forse winsten en niet veel minder door omzetverhogingen. Dit roept vragen op de winst is hoog bij de slachterijen en daarentegen is de marge negatief bij de varkenshouders. Er is geen sprake van normale marktwerking meer. Dit is erg zorgelijk.
De slachthuizen, verwerking en retail zijn in zijn algemeenheid blijven doorgroeien en flinke winsten blijven maken. Trek zelf de conclusie hoe dit kan en hoe dit omgedraaid kan worden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ik adviseer jullie het boek zelf te kopen om te zien hoe de overige Quote 500-figuranten blijven doorgroeien. Zo krijgen jullie zelf een beter beeld.
Roy Nillesen is voorzitter van Team Varkens van Farmers Defence Force (FDF). Hij schreef deze column vanuit persoonlijke overwegingen voor Pigbusiness.nl, een zustersite van Pluimveeweb.nl.
Tekst: Roy Nillesen
Beeld: Gerard Burgers