Rechter stelt positieve weigering gelijk aan natuurvergunning
Een veehouder ontvangt een positieve weigering wanneer een voorgenomen activiteit (bedrijfsuitbreiding bijvoorbeeld) ten tijde van de aanvraag van een natuurvergunning niet bijdraagt aan een significante verslechtering van de staat van de natuur. Voor het verkrijgen van een positieve weigering is het aanvragen van een natuurvergunning noodzakelijk.
Rechtszekerheid
Provincies die een positieve weigering verlenen nemen daar een disclaimer in op waarin staat dat aan een positieve weigering (mogelijk) geen rechten kunnen worden ontleend op het moment dat de wetgeving, de rechtspraak of het (stikstof)beleid wijzigt. En daarmee ondermijnt de disclaimer de rechtspositie van de veehouder.
Rechtbank Gelderland kwam vorige week echter tot de conclusie dat een positieve weigering evenveel rechten geeft als een natuurvergunning. „Dit betekent dat veehouders er verstandig aan doen bij intern salderen altijd een nieuwe natuurvergunning aan te vragen”, meldt SSC in haar persbericht. Franca Damen, advocaat van SSC legt in haar blog uit waarom het belangrijk is een positieve weigering aan te vragen.
Eigen berekening
Hoewel het ondernemers vrij staat het intern salderen te onderbouwen met eigen berekening in het Aerius-programma lopen zij daarmee wel het risico dat erop een later tijdstip discussie ontstaat over de gehanteerde rekenmethode of gewijzigd beleid. „Van die onzekerheid is echter geen sprake als de betreffende ondernemer een aanvraag indient voor een natuurvergunning en het besluit genomen wordt dat voor het project geen vergunning vereist is”, stelt de rechtbank.
„Op basis van deze uitspraak”, zo stelt Franca Damen in haar blog. „kan het een overweging zijn om bij intern salderen te kiezen voor het aanvragen van een natuurvergunning gevolgd door een positieve weigering.”
Hoger beroep
„De uitspraak is weer een kleine positieve stap voorwaarts”, aldus John Spithoven, voorzitter van SSC. Toch overweegt SSC in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. „Momenteel worden er veel natuurvergunningen aangevraagd, die vervolgens worden afgedaan met een positieve weigering met disclaimer”, legt Spithoven uit. „De rechtbank Gelderland heeft nu uitgesproken dat een positieve weigering gelijk staat aan een natuurvergunning, maar die uitspraak is alleen van toepassing voor het werkgebied van de rechtbank, in dit geval de provincie Gelderland. Door in hoger beroep te gaan, hopen we dat de Raad van State de uitspraak van rechtbank Gelderland overneemt voor heel Nederland. Zodat alle veehouders die een positieve weigering ontvangen erop kunnen vertrouwen dat deze net zoveel rechtszekerheid geeft als een natuurvergunning.”
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting Stikstofclaim