Ministerie: '3.500 grootste stikstofuitstoters niet direct piekbelasters'
In het artikel schrijven de auteurs dat minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof verwacht 3.500 piekbelasters rond natuurgebieden te moeten opschonen, bijvoorbeeld via vrijwillige opkoop. Daarbij zou het vooral gaan om boeren. Het FD verwijst daarbij naar een ambtelijke notitie, waarin potentiële effecten van een aanpak die gericht is op piekbelasters, nader wordt toegelicht. Dit getal riep de vraag op onder boeren of er dus 3.500 bedrijven aangemerkt kunnen worden als piekbelaster, in tegenstelling tot de 500 á 600 piekbelasters die Johan Remkes noemt in zijn rapport.
In het ambtelijke document staat inderdaad dat er 3.500 bedrijfslocaties zijn die met hun stikstofuitstoot de grootste druk uitoefenen op de natuur. „In de notitie waar het FD naar refereert wordt 3500 genoemd, maar deze groep kan niet zomaar aangeduid worden als piekbelaster", vertelt een woordvoerder van het ministerie. „We weten dat er 90 bedreigde gebieden zijn in Nederland. Als je dan kijkt naar de grootste uitstoters in deze gebieden, dan zijn dat er 3.500. Bij 700 piekbelasters wordt er echter al een gigantische stikstofreductie bewerkstelligd. Hoeveel bedrijven hun emissies moeten reduceren ligt veel genuanceerder."
Daarbij voegt ze nog toe: „We merken dat de communicatie van PAS-melders en piekbelasters door elkaar wordt gehaald. Het één is niet per definitie het ander." In november komt het ministerie van LNV met een aanpak voor piekbelasters, waarbij het ook breder kijkt naar mogelijke oplossingen voor PAS-melders, de staat van de natuur en vergunningverlening.
2.320 aanmeldingen
Om de PAS-meldingen te legaliseren is een speciaal programma ingesteld en deze wordt nu uitgevoerd. Hoeveel stikstofruimte er exact nodig is, weet LNV nog niet. Dit is afhankelijk van hoeveel PAS-melders er gelegaliseerd moeten worden. Tot 1 december van dit jaar kunnen PAS-meldingen worden aangemeld met het uiteindelijke doel om gelegaliseerd te worden. De woordvoerder laat weten dat er tot nu toe 2320 aanmeldingen zijn gedaan. Deze groep wordt nu geverifieerd. Dit proces loopt nog en kan pas afgerond worden als het ministerie zeker weet hoeveel ruimte er nodig is en of er eventueel nog meer ruimte nodig is. Inmiddels zijn de eerste PAS-melders gelegaliseerd.
Twee mogelijkheden
In de ambtelijke notitie over de effecten van een stuk is te zien dat het ministerie nog niet weet hoe het piekbelasters moet definiëren. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden; of het gaat kijken naar de bedrijven die landelijk de meeste depositie op natuurgebieden veroorzaken, of het kijkt per gebied naar welke bedrijven daar de meeste depositie veroorzaken. Die effecten zijn verschillend; een landelijke aanpak heeft als voordeel dat er minder bedrijven hoeven te worden aangepakt om de benodigde verlaging van de depositie te halen, maar als nadeel dat de depositie in kleinere natuurgebieden mogelijk buiten schot blijft. In de notitie stelt het ministerie daarom een mix van de twee strategieën voor, waarbij bij grotere gebieden meer piekbelasters worden gedefinieerd dan bij kleinere gebieden. Over deze opties beraadt het ministerie zich momenteel.