Staatssecretaris: 'Geuruitspraak rechter geen gevolgen voor andere bedrijvigheid'
Omwonenden nabij intensieve veehouderijen uit onder andere Deurne (NB) kregen half september gelijk van de rechter. Die oordeelde dat ze te weinig beschermd worden via de Wet geurhinder en Veehouderij (Wgv). Omdat de uitspraak alleen op Wgv is gebaseerd, is er volgens de staatssecretaris geen aanleiding om te veronderstellen dat deze directe gevolgen heeft voor de geur van andere bedrijvigheid. Ook verwacht Heijnen geen grote effecten op de woningbouwmogelijkheden nabij agrarische bedrijven. Dit heeft te maken met het feit dat het moeilijk is om aan te tonen dat er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat op locaties met een geurniveau als dat waarop de uitspraak toeziet. Daar wordt bij het vaststellen van een bestemmingsplan ook op getoetst door gemeenten.
Aanbevelingen
Om geurniveau's in de toekomst beter vast te kunnen stellen, voert het ministerie drie aanbevelingen van de commissie Biesheuvel uit. Zo worden emissiegrenswaarden opgesteld waar de veehouder zich permanent aan moet houden. Deze aanbeveling past in een aanpak om naar doelvoorschriften te werken. Daarbij wordt dan uitgegaan van de werkelijke emissies bij bedrijven.
Effect luchtwassers
Daarnaast wil de staatssecretaris meer inzicht krijgen in de effectiviteit van luchtwassers. Hiervoor wil ze de factoren in kaart brengen die geurhinder kunnen veroorzaken en welke maatregelen helpen. Heijnen vindt dat hiervoor een aanpak nodig is die niet alleen gericht is op de luchtwasser, maar het gehele stalsysteem meeneemt. Ze noemt als voorbeeld maatregelen bij de geurbron, zoals voersamenstelling, stalmanagement gericht op schonere vloeren en de luchtwasser. Deze onderdelen moeten dan in samenhang gezien worden.
Voor deze systeem aanpak is het van belang dat er een beter inzicht komt in de samenstelling en invloed van de verschillende stoffen waar geur uit bestaat. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar een manier om zonder menselijke geurpanels, maar op een chemisch analytische manier, geur goed objectief te meten. Als deze manier er is, dan kunnen sensoren ontwikkeld worden die op deze manier geur ter plekke kunnen meten.
Meer mogelijkheden voor gemeenten
Een andere aanbeveling is om de gemeenten meer mogelijkheden te geven om in te grijpen in bestaande situaties, waarbij rekening wordt gehouden met geur. Onder de Omgevingswet zullen decentrale overheden meer mogelijkheden krijgen om rekening te houden met cumulatie. Dit doordat onder de Omgevingswet bij de verlening van vergunningen niet alleen getoetst wordt aan individuele normen, maar getoetst moet worden of een activiteit geen significante milieuverontreiniging veroorzaakt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat cumulatie een reden zou kunnen zijn voor een gemeente om strengere eisen te stellen dan de waarden of afstanden die afgeleid zijn van een individuele activiteit.
Kamerbrief
Voorafgaand aan een commissiedebat over geur op 10 november komt de staatssecretaris met een Kamerbrief waarin ze dieper ingaat op verschillende onderwerpen, waaronder de vraag of boeren door de uitspraak beperkt worden in hun bedrijfsvoering en ontwikkelruimte. Ook gaat de bewindsvrouw dan in op een schadevergoeding voor burgers en eventueel voor boeren.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Tweede Kamer