Familie Kicken is klaar voor de toekomst
Bedrijfsreportage: Van kalkoenen overgestapt naar 1- ster Beter Leven Kuikens
Klaar voor de toekomst
Ben (62) en Gertie Kicken (66) hebben samen met dochter Wendy (27) een vleeskuiken- en akkerbouwbedrijf met een boerderijwinkel in Bocholtz, Zuid-Limburg. Dit voorjaar zijn ze omgeschakeld van kalkoenen naar 1-ster Beter Leven kuikens.
De taken op het familiebedrijf zijn goed verdeeld. Ben is verantwoordelijk voor de akkerbouwtak met 60 hectare aardappelen, suikerbieten en tarwe. Daarnaast verzorgt hij de kuikens. Gertie heeft op het bedrijf een boerderijwinkel waar ze hun eigen producten verkoopt. Daarnaast heeft ze ook streekproducten uit de omgeving in de schappen liggen.
Dochter Wendy zit sinds 2021 in de maatschap met haar ouders en is ook regelmatig in de stal te vinden. Verder doet ze de administratie voor het bedrijf en heeft ze nog een parttimebaan. Dochter Nicole helpt in drukke tijden soms mee op het land.
Ben en Gertie Kicken hadden al sinds 2014 het plan om hun bedrijf anders in te richten,” vertelt vleespluimveespecialist Paul van Hoof van de Heus Voeders. “Bij het aanvragen van een nieuwe vergunning en na gesprekken met de bank, kwamen ze tot de conclusie dat het 1 ster Beter Leven-concept, ondanks de investeringen, de beste optie zou zijn voor hun bedrijf.”
Bewuste keuze
Ben: “Het economisch perspectief was een van de redenen waarom we ster-kuikens wilden gaan houden. We konden er namelijk een goed contract voor afsluiten. Daarnaast past het beter bij de werkzaamheden van de akkerbouwtak, omdat we minder rondes hoeven te draaien. De kalkoenen zijn bovendien een stuk zwaarder dan de kuikens, dus arbeids-technisch gaan we er ook zeker op vooruit.”
“Het 1-ster Beter Leven concept past bij ons en bij ons bedrijf,” vult Wendy aan. We denken dat dit concept nog verder zal groeien in de toekomst. We vinden het bovendien prettig dat we weer kunnen leveren aan de Nederlandse markt. De kalkoenenmarkt werd steeds kleiner en de afzet steeds lastiger.”
Voerpannen met overloop
Ben: “We hebben voor en tijdens de verbouwing veel met Paul overleg gehad over de keuzes voor de inrichting van de stallen. Het is voor ons een nieuwe tak en Paul heeft veel ervaring in de vleespluimveesector. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor voerpannen zonder grill, maar wel met een overloop. Als de kuikens jong zijn, loopt het voer zo op het kuikenpapier en hoef je dit niet met de hand te doen.”
Veel geautomatiseerd
Wendy “We hebben bewust gekozen om veel te automatiseren. Met onze nieuwe klimaatcomputer kunnen we op afstand alles regelen. Zo kunnen anderen ook met ons meekijken en indien nodig instellingen aanpassen. De nieuwe computer is echt een vooruitgang. Het klimaat is nu veel uitgebreider te sturen dan voorheen. Mede door de CO2-meters en de vochtregeling. Ook de uitloopschuiven, de verlichting en de daglichtvensters kunnen we ermee besturen. De drinkleidingen worden automatisch gespoeld.”
Nieuwe inrichting
Ben: “Omdat ik geen open verbranding meer in onze stal wilde hebben, hebben we gekozen voor nieuwe kachels van het merk Winterwarm. We hebben vier kachels van 80 KW in de kleine stal geplaatst en vier kachels van 100 KW in de andere stal. Binnen een half uur is de stal opgewarmd naar dertig graden Celsius. We zijn er erg tevreden over.”
“Daarnaast is de verlichting aangepast om te kunnen voldoen aan de 20 lux-eis. Deze regel was er bij de kalkoenen niet,” vertelt Wendy. “In de kleine stal hangen nu vijf lichtlijnen en in de grote stal zeven. Een gedeelte van de verlichting was pas twee jaar oud. Die konden we hergebruiken. De rest is aangevuld met nieuwe verlichting.”
Binnenkoeling
“De koeling hebben we in 2018 al geplaatst, omdat we toen een keer veel uitval hadden door het warme weer. Dat wilden we niet meer meemaken. We hebben toen een binnenkoeling met een royale wateropbrengst geïnstalleerd. Buitenkoeling is lastig in Zuid-Limburg omdat we geen grondwater op kunnen pompen. Het water zit hier diep.”
Kuikens geven rust
“Het houden van kuikens is veel minder arbeidsintensief dan kalkoenen,” vertelt Ben. “Bij de kalkoenen bleef ik tijdens de start vier dagen en nachten in de stal. Als er zijliggers waren, dan zette ik ze recht en zorgde ik ervoor dat ze gingen drinken.” Paul vult aan: “Niet iedereen doet dit zo, maar ze hebben wel altijd goede, gezonde kalkoenen afgeleverd door de tijd en aandacht die Ben besteedde aan de dieren.”
“Bij de kuikens bleef ik de eerste nacht ook in de stal. Maar ik dacht al snel ‘Wat ben ik hier aan het doen?’ Die gingen zelf eten en drinken. De tweede nacht ben ik één keer gaan kijken. Maar zelfs dat was niet nodig,” lacht Ben. “Het voelt goed met de vleeskuikens. Al is het helemaal anders. Het geeft meer rust.”
Wendy: “We waren echt blij met de ondersteuning van Paul bij de opstart van de eerste ronde kuikens. In het begin is het namelijk allemaal een beetje puzzelen met de instellingen. Toen de buitenloop na drie weken bijvoorbeeld openging, bleven de kuikens gewoon binnen. We hebben de klimaatregeling nu anders ingesteld, zodat deze ook optimaal werkt als de luiken open zijn. Dit zijn de kleine dingen die we nog goed in de vingers moeten krijgen.”
Degelijke uitloop
Ben: “We vinden het belangrijk om degelijk te bouwen. De uitloop is een vaste constructie met isolatie, golfplaten en damwand als windbreekgaas. Dit is duurder, maar zo kunnen we er lang mee vooruit. Je doet het goed of je moet het niet doen, is altijd mijn motto!”
Duurzaamheid
“Tijdens de verbouwing hebben we zonnepanelen op de stal geïnstalleerd. Daardoor zijn we nu zelfvoorzienend in stroom. De volgende stap om ons bedrijf te verduurzamen is om onze eigen tarwe te gaan voeren aan de kuikens. Bij de kalkoenen was dit voor ons geen optie. Daarnaast willen we de kuikenmest zoveel mogelijk aanwenden op ons land. Zo krijgen we een korte keten en werken we aan een toekomstgericht bedrijf. Ik zie een toekomst op ons bedrijf in ieder geval wel zitten,” besluit Wendy.
Doelstelling
Ben: ”We vinden het belangrijk om financieel én technisch goed te draaien. Doordat we nu weer in een integratie samenwerken hebben alle ketenpartners hetzelfde belang. Iedereen heeft baat bij het leveren van een goed en gezond product. Dat geeft vertrouwen. Ik ben nu 62 jaar, maar ik heb nog zeker zin om tien jaar door te gaan.”