UPDATE reacties | IPO: verstandig dat Rijk extra tijd neemt, MOB: Kabinet doet 'knieval' richting landbouw
FDF haalt in een video (zie hieronder) bijvoorbeeld aan dat de regering niet de zonering van landbouwgebieden en de gedwongen uitkoop niet uit de plannen heeft gehaald. ,,Er is maar één goed ding en dat is dat er vaart wordt gemaakt met de PAS-melders", zegt Mark van den Oever van FDF. ,,De boeren zijn de betutteling helemaal zat! We gaan gewoon weer ouderwets gas geven. Binnenkort horen jullie daarover meer."
Van den Oever: ,,We moeten straks allemaal in reservaten gaan wonen, maar dat gaan de boeren van nederland niet doen. Ze hebben pech!"
Agractie: 'Goede intenties'
Agractie ziet ook positieve punten in de kabinetsreactie, maar merkt wel op dat de zonering van landbouwgebieden en de KDW niet worden genoemd. 'Het kabinet, de minister, spreekt in deze brief opnieuw uit dat het vertrouwen hersteld moet worden', schrijft Agractie. 'Dat het kabinet een nieuwe start wil maken. Dat gesprekken moeten worden voortgezet en gewerkt moet worden aan gezamenlijke oplossingen. Dat zijn goede intenties waarin we ons herkennen. We hopen dat deze intenties worden omgezet in daden. Want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.'
Het landbouwakkoord waar het kabinet aan wil werken moet volgens Agractie breed gedragen worden in de sector. De belangenbehartiger vraagt zich af of de zonering van landbouwgebieden van tafel is en hoopt dat het kabinet flink inzet op het herstellen van vertrouwen.
Vrijwlligheid bij piekbelasters belangrijke voorwaarde voor Agractie
Het bestuur van Agractie reageert in een verklaring verder alsvolgt:
-Wij missen een belangrijk punt in de reactie, namelijk: Van de starre Kritische Depositie Waarde (KDW) naar de werkelijke staat van de natuur (SVI) zoals door Remkes geadviseerd.
-Het kabinet zegt alle denklijnen en aanbevelingen over te willen nemen, aangezien dit verder niet wordt benoemd of uitgewerkt gaan wij ervan uit dat zonering hierbij niet aan de orde is. Hier zullen wij en de boeren beslist niet aan meewerken.
-Er zal eerst gewerkt worden aan een richtinggevend landbouwakkoord met de sector. Onze inzet is dat dit landbouwakkoord leidt tot plannen met draagvlak in de sector!
-Ten aanzien van ‘piekbelasters’ blijft dit uitsluitend vrijwillig, dit is voorwaardelijk erg belangrijk voor ons! Ook dat PAS-melders prioritair een vergunning zullen krijgen. Ook wil het Kabinet meer tijd nemen.
-Wij missen het uitsluiten van de uitwisseling van ammoniak (NH3) en stikstofoxide (NOx) zoals Remkes adviseert. Deze wild-west opkoop MOET stoppen!
-De volgorde ‘eerst’ een landbouwakkoord en ‘vervolgens’ nadenken over de gebieden geeft de juiste volgorde aan.
-'Vooralsnog’ wordt ‘gestuurd’ op de doelen voor 2030. Er is voldoende ruimte hiervan af te wijken.
LTO ziet ruimte
LTO constateert dat de kritiek vanuit de sector serieus lijkt te worden genomen en staat, gesterkt door de uitkomsten van de ledenconsultatie, in principe welwillend tegenover een dergelijk akkoord. Vanzelfsprekend is het volgens de belangenbehartiger dat er serieus over stikstof, water, klimaat en vooral verdienvermogen en toekomstperspectief gesproken kan worden en niet alles bij voorbaat al vast ligt.
Het kabinet lijkt de kritiek van Remkes op een aantal belangrijke punten serieus te nemen, ziet LTO. De KDW wordt vervangen zo snel er een ander juridisch houdbare systematiek is die de natuurkwaliteit centraal zet. Het stikstofkaartje met blauwdrukken van bovenaf wordt van tafel gehaald en in plaats daarvan komen regionale kaarten die van onderop ontstaan. Zonering van bovenaf is voor LTO geen oplossing, invulling van ruimte en verdienvermogen moet altijd vanuit ondernemer en gebied gebeuren. Ook neemt het kabinet de kritiek over van LTO Nederland dat het tijdpad van één jaar voor de piekbelasters-aanpak van innoveren, verplaatsen of stoppen (met een goede regeling) te krap is. Hier wordt meer tijd voor genomen, geen deadline op gezet en er wordt geen melding gemaakt van gedwongen uitkoop.
Remkes riep vorige week op tot forse bijsturing van het ingezette kabinetsbeleid. Hoewel het kabinet zegt de aanbevelingen van Remkes te omarmen, wordt in de eerste reactie nog niet tot in detail ingegaan op de 25 aanbevelingen en denkrichtingen van Remkes en het bijbehorende proces. In de kabinetsreactie staat dat in november het kabinet met een uitgebreidere reactie komt op de adviezen en hoe deze uitpakken. Ook wordt in de eerste week van november een debat in de Tweede Kamer verwacht over de aanbevelingen van Remkes en de appreciatie van het kabinet.
IPO: 'Dat het Rijk nu extra tijd is neemt is verstandig'
Namens de samenwerkende provincies, het Interprovinciaal Overleg (IPO), zegt Edward Stigter: ,,Voor een individuele ondernemer is het direct de vraag of het beleid hem of haar raakt. Laten we snel maar ook zorgvuldig deze koers van het kabinet gebruiken, om concreet stappen te zetten voor de natuur. Daar helpen we ook die individuele ondernemer mee!”.
Met het overnemen van het advies erkent het kabinet ook de onrust van de boeren en de inwoners van het platteland, vindt het IPO. 'Provincies voelen ook een verantwoordelijkheid om de onzekerheid zo snel als mogelijk weg te nemen. Dat het kabinet integraal de adviezen overneemt beschouwen de provincies als een stap in het herstellen van het vertrouwen. Dat dat tijd kost is begrijpelijk.'
Provincies hebben de eerste stappen gezet met de gebiedsplannen, voor heel Nederland en ook voor specifieke gebieden. 'Wie mee doet en mee praat bepaalt zijn eigen toekomst, goed voordoen, doet goed volgen. We doen dat op basis vrijwilligheid. Voor de kortetermijnaanpak werken we samen met het kabinet, maar het is goed dat het Rijk hier haar verantwoordelijkheid neemt. Om de gewenste verandering van het hele systeem aan de praat te krijgen is ook een inhaalslag nodig. Dat het Rijk nu extra tijd is neemt is verstandig. Het is echter wel belangrijk om te realiseren dat die extra tijd druk veroorzaakt op de datum 1 juli 2023.'
Natuurorganisaties: 'Blij dat plannen Remkes omarmd worden'
Natuurorganisaties zijn blij dat het kabinet de plannen van Remkes omarmd, zo laten Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Natuur- en Milieufederaties, Landschappen NL, SoortenNL weten in een gezamenlijke verklaring. 'Het snel herstellen van de natuur is van groot belang, want de natuur is uitgepolderd en kan niet langer wachten. Het is dus volkomen terecht dat het kabinet het ambitieuze stikstofplan van Remkes omarmt. Nu kunnen we snel aan de slag gaan: van advies en beleidsoverleg naar actie, met duidelijkheid voor iedereen' onderstrepen de natuur- en milieuorganisaties.
Met de aanpak van Remkes kunnen we nu samen op weg naar de toekomst. De wil is er om nu zij aan zij verder te gaan: boeren, natuurorganisaties, politiek en alle andere betrokken partijen. Iedereen beseft dat we dit niet zonder boeren kunnen. Zij horen bij Nederland en zijn van groot belang voor goed beheer en behoud van ons landschap en de biodiversiteit. Daarom moeten we samen zoeken naar nieuwe vormen van duurzamere landbouw met nieuwe verdienmodellen.
MOB: 'Juridische strijd gaat door'
MOB is een stuk kritischer ten opzichte van de natuurorgannisaties. De milieuorganisatie van Johan Vollenbroek ziet helemaal niks in de plannen van Remkes en dus ook niets in het overnemen van de plannen. 'Wat MOB betreft is het advies in één woord samen te vatten: prutswerk. Hoe is het mogelijk dat 3,5 jaar na uitspraak Raad van State nog geen stikstofreductie is bereikt? Wat moet het kabinet nu met dit staaltje prutswerk van Remkes? Ik zou het wel weten. Bij het oud papier en nu eindelijk na 4 jaar na de uitspraak van het Europese Hof daadwerkelijk starten met reduceren van stikstofuitstoot', schrijft Johan Vollenbroek in een persbericht.
Om de meest kwetsbare natuur, die nu op omvallen staat, veilig te stellen moet de stikstofneerslag op die natuur zo snel mogelijk, en uiterlijk voor eind 2025 drastisch verminderen, vindt MOB. 'Maar in zowel het advies van Remkes als de kabinetsreactie van vandaag, mist de ecologische onderbouwing van de korte termijn maatregelen. Dat betekent dat volstrekt onduidelijk is of met deze maatregelen de meest urgente natuur is gered.'
Ook over de aanpak van piekbelasters is MOB niet te spreken. 'Door zelfs te kiezen voor een afgezwakte, vrijwillige aanpak van de piekbelasters, doet het kabinet opnieuw een knieval richting de agrarische sector. Bovendien is het nog maar de vraag of dit op de korte termijn iets gaat opleveren. Wederom lijkt een fundamentele aanpak van de natuurcrisis en hervorming van ons voedselsysteem op de lange baan te zijn geschoven. De juridische strijd gaat door.'
Dit bericht wordt regelmatig van updates voorzien.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agractie