Remkes duidelijk over uitruil ammoniak en stikstofoxiden: 'Niet doen'
Remkes schrijft in zijn rapport dat de ruimte van de piekbelasters benut moet worden voor het legaliseren van de PAS-melders en belangrijkste bouwprojecten. Deze groep moet met voorrang vergund worden. „Dat is het vertrekpunt", zei hij tijdens de hoorzitting. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis vraagt aan Remkes wat hij ervan vindt dat partijen zoals Rijkswaterstaat en gemeenten ammoniakruimte (NH3) opkopen en inruilen voor stikstofoxiden (NOx). Als voorbeeld verwijst hij naar de uitbreiding van de A27, waar ammoniakruimte van opgekochte boerderijen wordt ingezet voor de uitbreiding van een weg.
De adviseur van Remkes, die alle technische vragen beantwoordt, legt uit dat je door verschillende brillen naar het vraagstuk kunt kijken. Het belangrijkste is dat er geen schade aan de natuur aangericht wordt. „Als je strikt door de juridische bril gaat kijken, dan is het wel mogelijk dat je met de één ruimte creeërt en vervolgens iets anders mogelijk maakt. Met de afname van ammoniak kan er dus ruimte komen voor wat anders. Juridisch is daar geen een-op-eenrelatie." Ammoniakruimte kan dus ingezet worden voor bijvoorbeelden projecten in de wegenbouw of industrie.
Of je dit vanuit een moreel perspectief moet doen, daar is Remkes zelf duidelijk over. „Niet doen."
Gelderland spreekt ongenoegen uit over aankoop van Gelderse boeren voor nationale infrastructuurprojecten
Het tracebesluit over de verbreding van de A27 Amelisweerd maakt duidelijk dat er zes Gelderse boerenbedrijven zijn opgekocht om de extra stikstofuitstoot van het wegverkeer te compenseren. De Gelderse fracties van de ChristenUnie, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en SGP maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstofruimte die in Gelderland wordt weggenomen, om in omliggende provincies weer uit te stoten. Gedeputeerde Staten van Gelderland ziet dat als een ongewenste ontwikkeling. In 2020 werd afgesproken dat Gelderland bestuurlijk ingelicht zou worden als dit gebeurt. 'Die inlichtingen hebben wij niet ontvangen inzake de A27. Wij hebben de minister van Infrastructuur en Waterstaat nogmaals ons ongenoegen kenbaar gemaakt over de aankoop van Gelderse boerderijen voor nationale infrastructuurprojecten.'
De statenleden vragen verder aan het college van Gelderland of deze de effecten van de provinciegrensoverschrijdende stikstofhandel op de Gelderse gebiedsaanpak wil onderzoeken. Omdat er nog weinig vergunningaanvragen zijn ingediend via het extern salderen, noemt het college dit onderzoek nog niet zinvol. De GS verwacht dat er 2023 nader onderzoek nodig is.