Groen licht LTO-leden is nog lang geen aanzet tot landbouwakkoord
Van der Tak wil wel om tafel met het ministerie van LNV. „Dat gaat dan echt om de inhoud. Daarom is vrijdag ook een hele belangrijke dag.”
Vrijdag 14 oktober komt het ministerie met een inhoudelijke reactie op het rapport van stikstofgespreksleider Remkes. De Groninger presenteerde zijn bevindingen op 5 oktober en Van der Tak was toen gematigd positief over het rapport ‘Wat wel kan’.
Onvoldoende verwacht
Hoewel Van der Tak optimistisch gestemd is, had hij van de leden wel een onvoldoende verwacht gaf hij aan tijdens een speciaal belegd persmoment vandaag. Dat gebeurde niet, het werd een krappe voldoende. Twee dingen springen er voor LTO uit. „Dat is als eerste dat er ondanks het zwalkende beleid van de overheid de laatste jaren er aan dit plan toch een krappe voldoende wordt gegeven. En dat in een tijd van omgekeerde vlaggen, protesten en de boerenzakdoeken.”
Het andere opvallende punt volgens LTO is dat boeren groen licht hebben gegeven voor gesprekken. „Er wordt gezegd: ‘ja, ga aan de slag voor ons’. In een eerdere peiling, ook met niet-leden van LTO, gaven boeren het vertrouwen in het kabinet een twee. Dan is een krappe voldoende wel een hele verbetering.”
Representatief?
De enquête is ingevuld door 2471 leden (boeren en tuinders die lid zijn van LTO). Het komt neer op ongeveer eentiende van het totaal aantal leden dat LTO zegt te hebben (35.000). Dat roept de vragen op over hoe representatief het onderzoek is. Statistisch gezien is het antwoord ja. Maar ook Van der Tak plaatst kanttekeningen: „Er is een deel van de leden die vindt dat ze contributie betalen en ons daarom het vertrouwen geven het goede te doen. Die laten het invullen links liggen. Het tijdspad was aan de korte kant en er is een groep die afwacht.”
Dat afwachten kan Van der Tak goed begrijpen, want veel hangt af van hoe het kabinet de plannen van Remkes vertaalt naar beleid. Dat komt terug in de vraag die LTO Nederland stelde over het uitkopen van piekbelasters. Remkes stelt voor om 500 tot 600 piekbelasters uit te kopen. „Bij die vraag liepen de antwoorden zeer uiteen. Van super hoog, tot heel erg laag als je het vertaalt naar een cijfer.”
De LTO-boeren schoten ook de zonering en de grondbank af. Van der Tak: „Grond is belangrijk, dat geeft bedrijven bestaansrecht. Daar aan tornen gaat onze leden veel te ver.”
'Blijf in gesprek'
Lokale LTO-afdelingen moeten volgens Van der Tak een eigen afweging maken of ze weer om tafel gaan met de provincie. In sommige gebieden stokte het overleg na de plannen van het ministerie van LNV over de gebiedsgerichte aanpak. Persoonlijk vindt Van der Tak in gesprek blijven de beste optie. Maar de krappe voldoende is geen verplichting naar lokale afdelingen.
„We zien dat de gesprekken in sommige gebieden ontzettend stroef verlopen. Het gaat daar vooral om extra eisen die worden gesteld over zaken buiten stikstof om, zoals bijvoorbeeld waterkwaliteit. In sommige regio’s verlopen de gesprekken top. Ik zou zeggen, probeer toch met elkaar te praten. Maar ik ga er ook vanuit dat de lokale mensen daar de beste afweging in kunnen maken.”
Datzelfde geldt voor andere boerenbelangenorganisaties. Met de ‘G8’ is volgens Van der Tak constant overleg. ,,Maar ze moeten zelf de afweging maken en zelf naar buiten treden met hoe ze over de plannen en het uiteindelijke beleid denken.”
Inhoud
Daarmee lijkt een landbouwakkoord inderdaad nog een veel te grote stap, ook nu de LTO-leden het plan van Remkes met een krappe voldoende hebben beoordeeld. Van der Tak benadrukt: ,,Wat een akkoord betreft zou het eerst echt over de inhoud moeten gaan.”