Nieuwe landbouwminister stelt landelijke ophokplicht in vanwege vogelgriepdreiging
„Het instellen van een landelijke ophok- en afschermplicht is in de getroffen regio’s een stap terug voor pluimveehouderijen met een vrije uitloop en hobbymatige houders. Dat dit een van mijn eerste besluiten als minister moet zijn, valt me dan ook zwaar. Maar het hoge aantal besmettingen maakt duidelijk dat weer extra voorzorg nodig is", zegt landbouwminister Piet Adema.
„De besmettingen en daaropvolgende ruimingen zijn het hele afgelopen jaar doorgegaan, en hebben een grote impact op de sector en de dieren. We werken hard aan het mogelijk maken van vaccinatie, en ik zal met pluimveehouders in gesprek blijven over een effectieve aanpak van de vogelgriep.”
„Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is", schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer. De afgelopen twee maanden waren er veel uitbraken, zowel op pluimveebedrijven als bij hobbypluimvee. Daarbij zijn er nog dagelijks meldingen van dode wilde vogels in verschillende regio's in Nederland. Ongeveer 40 procent van de ingezonden kadavers van wilde vogels blijkt bij laboratoriumonderzoek besmet te zijn met het vogelgriepvirus, schrijft Adema in de brief.
Angst voor aankomende winter
Experts vrezen het ergste voor de komende winter. Eerdere jaren lag het hoogtepunt van de vogelgriep in de winter om vervolgens in de zomer weer te verdwijnen. Maar dat was dit jaar en ook vorig jaar niet het geval. Beide jaren was het virus jaarrond aanwezig in Europa.
De situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren, schat Adema in. „De vogeltrek komt in oktober op gang. Het is mogelijk dat deze trekvogels een nieuwe variant of nieuwe varianten van het virus meenemen." Ook kan de virusvariant die nu nog rondgaat, kan nieuw aangekomen vogels besmetten. Lees via deze link het risicobeoordelingsverslag HPAI van de Deskundigengroep Dierziekten van 29 september 2022.