Rabobank: 'Kip heeft sterke positie bij lagere koopkracht consument'
Dat komt wel omdat kip een relatief goedkoop product is. Wel zijn er wereldwijd gezien uitdagingen. 'Met de huidige grote kosteninflatie en verstoringen van de toeleveringsketen moet de pluimveeindustrie proberen betaalbare oplossingen aan te bieden aan consumenten om het risico van grote vraaguitval te verkleinen. Dit is vooral een risico in lage-inkomenslanden waar kip een belangrijke bron van gezonde voeding is', schrijft de bank in het persbericht dat bij het marktrapport hoort.
In Noord-Amerika is er door analisten van de bank enige terugval in winstgevendheid waargenomen. „De Europese prijzen zijn hoog gebleven doordat de productie onder het niveau van 2019 bleef”, legt Nan-Dirk Mulder, analist bij Rabobank uit. „De aanhoudende sterke vraag en het krappe aanbod ondersteunen onze vooruitzichten. Vanuit marktperspectief zal een zwakker economisch klimaat met druk op de koopkracht leiden tot meer prijsgedreven consumentengedrag, wat pluimvee als goedkoopste vleeseiwit ondersteunt."
Rabobank doet een rondje langs de velden
Het pluimveerapport van de Rabobank zoomt in op verschillende werelddelen. Volgens de bank had de pluimveeindustrie in China een lastig eerste kwartaal, maar is de markt voor kippenvlees daar herstellende. In Thailand stuwen importbeperkingen op varkensvlees vanwege varkenspest de prijzen van kippenvlees omhoog. In Japan is de binnenlandse vraag groot, waardoor er weinig aanbod is en de prijzen omhoog gaan.
Exportbeperkingen
In Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika zijn er vanwege corona en vogelgriep beperkingen in de toelveringsketens voor veredeling. 'Landen in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam, Maleisië, Bangladesh en Indonesië, hebben te maken met hoge lokale prijzen, wat heeft geleid tot overheidsinterventie, bijvoorbeeld in Maleisië, om de export te beperken', schrijft de bank.
Uitdagingen in Europa
Nu de vraag naar kip goed blijft, levert dat kansen op. Maar juist in Europa liggen de grootste uitdagingen, denkt de Rabobank. 'Vooral in Europa moet de industrie zich voorbereiden op een hoge kostenimpact op productie en opslag, en mogelijke verstoring van de beschikbaarheid van inputs zoals verpakkingsmateriaal en CO2 voor gasbedwelming in het geval van een afsluiting. Andere regio's, vooral op het zuidelijk halfrond, zullen minder worden getroffen.'
De bank tot slot: 'Efficiënt zijn in tijden van inflatie en grote leveringsproblemen en verstoringen voorkomen maakt het verschil tussen goede en zwakke prestaties.'
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Rabobank