Nevedi: Mengvoerindustrie in het nauw door energiekosten
Niet alleen de productiekosten van mengvoer zijn verveelvoudigd maar ook de logistieke kosten zijn fors gestegen, evenals de loonkosten. Als al deze kosten wel werden doorberekend aan veehouders, zou de prijs van mengvoer nog meer gestegen zijn dan nu het geval is vanwege de extreem gestegen kosten van veevoergrondstoffen.
Onderlinge concurrentie
Dat de extreem stijgende productiekosten niet of nauwelijks worden doorberekend heeft volgens directeur Henk Flipsen niet in de eerste plaats te maken met betalingsproblemen van veehouders, maar vooral met onderlinge concurrentie tussen veevoerbedrijven. Flipsen: “Het voer wordt tegen marktconforme prijzen aangeboden. Ook als een bedrijf fout zit met de inkoop. Dit is marktwerking waar Nevedi zich verder niet mee mag en kan bemoeien. Met als gevolg dat de geringe winstmarge die de productie van veevoer oplevert verdampt.”
Verduurzaming
Hij verbaast zich er dan ook over dat in de Troonrede de mengvoerfabrikanten worden genoemd als oplossing in de zoektocht naar een beter verdienmodel voor agrarische productieketens. “Het is de komende tijd echt een kwestie van overleven, want het einde van de einde energiecrisis is niet in zicht. De aansporing voor de diervoederindustrie om mee te denken over verduurzaming van diervoeder en daarmee bij te dragen aan oplossingen voor dierlijke productieketens, pakt Nevedi op. Ik zie dat als een aanmoediging om door te gaan waar we mee bezig zijn en vooral een kans om innovaties en vernieuwingen in onze prachtige sectoren verder op de kaart te zetten en uit te voeren.”
Nevedi gaat ervan uit dat de energie compensatieregeling die voor het MKB bedrijfsleven in de maak is ook voor de veevoerindustrie gaat gelden. Nevedi werkt hierbij samen met de belangenorganisatie van werkgevers VNO / NCW en MKB Nederland.