Ook Nederlandse pluimveeslachterijen hebben last van gastekort
„Het verschilt per slachterij vanwege de termijn van de contracten, maar sommige zijn tonnen meer per week meer kwijt aan duurdere CO2”, vertelt Oplaat. Het tekort aan CO2 en daarmee veel duurdere CO2 voor het slachten van pluimvee en het koelen tijdens het transport, is heel duidelijk verklaarbaar, aldus Oplaat. „Bij Yara in Sluiskil draait door het tekort aan gas vanwege de oorlog in Oekraïne nog maar een in plaats van vier lijnen.” Nederlandse slachterijen gebruiken CO2 als reststroom van kunstmest.
Overal aangekaart
Oplaat heeft in diverse organisaties op verschillende niveaus over dit probleem aan de bel getrokken. „Ik heb het vorige week in Riga in Europees verband al aangekaart bij mijn aantreden als voorzitter van de AVEC (de Europese koepel voor pluimveeverwerkende industrie). En ook in het bestuur van Nepluvi heb ik het aan de orde gesteld. Net als in het bestuursoverleg van de ondernemersfederatie VNO-NCW, waar ik in het bestuur zit. Daar mis ik trouwens wel de steun van COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) dat daar uit is gestapt. Wij zitten er nu als Nepluvi en NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie) nu als enige vertegenwoordigers van de verwerkende industrie nog in. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen neemt het mee in haar overleg met het kabinet en via de AVEC wordt het bij de Europese Commissie onder de aandacht gebracht. Meer kunnen we op dit moment niet doen.”
Uitfaseren waterbad
Met het oog op de nijpende situatie maakt Oplaat graag nog een ander punt. „Ik zou ministerie van het LNV willen waarschuwen om terughoudend te zijn met het uitfaseren van het waterbad als optie om pluimvee voor de slacht te verdoven. Want daarmee heb je eventueel nog een back-up. Want is die er in het ergste geval niet meer, dan kan er überhaupt geen pluimvee meer geslacht worden.”