Duitse liberalen lijken toch vleesbelasting voor financiering dierenwelzijn te willen
De SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), de Groenen (die Grünen) en FDP (Freie Demokratische Partei) sloten in november een regeerakkoord af. Daarin werden strengere wetten met betrekking tot dierenwelzijn en milieu aangekondigd zoals meer ruimte per dier (boven de normen van het Initiative Tierwohl) en activitieit in de stal. Voor bijna alle Duitse boeren betekent het dat ze hun bestaande stallen moeten vervangen of uitbreiden om aan de nieuwe wetgeving te voldoen.
Over dat de landbouw moet moderniseren is geen twijfel binnen de 'stoplichtcoalitie', maar over de financiering wordt binnen de drie partijen wel verschillend gedacht. Daarover was dan de afgelopen maanden ook veel discussie. Nu lijkt er toch een doorbraak te komen. FDP was, in tegenstelling to de Groenen, fel tegen een belasting op vlees of een dierenwelzijnsheffing, maar toch lijken ze het verzet te staken.
Toeslag van veertig cent per kilo
De fractie van de deelstaat Nedersaksen pleit nu voor een toeslag van veertig cent per kilo, die geheel door de supermarkten en tussenhandel betaald moet worden. De kanttekening daarbij is dat de partijen deze toeslag niet mogen doorberekenen aan de klanten om zo de inflatie niet verder aan te wakkeren.
Bij een consumptie van 7,4 miljoen ton vlees per jaar komt dit overeen met een vleestoeslag van bijna 3 miljard euro. De opbrengst van de toeslag moet naar een landelijk dierenwelzijnsfonds gaan. Daaruit moet het 'uitkopen van veehouders' en het 'saneren van slachthuizen' worden betaald, net als subsidies voor stalvernieuwing, biologische landbouw en meer dierenwelzijn.
De FDP-fractie uit Nedersaksen heeft het voorstel afgestemd en doorgesproken met de landelijke partijgenoten.
Keuze
De Duitse federale minister van Landbouw, Cem Özdemir, heeft tot nu toe geen keus gemaakt over de mogelijke financiering van zulke plannen. Moet de klant het betalen, de boer, de groothandel of de tussenhandel? Of een combinatie ervan? Bovendien: moet er alleen een extra toeslag komen op vleesverkoop in supermarkten of ook in restaurants? En wordt het een belasting, heffing of toeslag?
De Groenen blij
Landbouwwoordvoerder Renate Künast van Bündnis 90/de Groenen reageert in de Duitse media verheugd op het feit dat de FDP wat lijkt te buigen. „Dit is een belangrijke steun voor meer dierenwelzijn en eerlijke concurrentie", zegt ze.
De deelstaat Nedersaksen is een belangrijke landbouwstaat. Meer dan de helft van de Duitse vleeskuikens wordt daar gehouden (60 procent), een derde van het totaal aantal varkens in Duitsland (33 procent) en een vijfde van het totale aantal ruderen in het land (21 procent).