LTO vreest voor stalbezettingen van dierenactivisten en roept op extra alert te zijn
De dreigberichten, die rondgaan op sociale media zoals appgroepen en Facebook, zijn gericht aan veehouders. De afzenders van de berichten roepen op de komende tijd stallen te bezetten en om dieren uit stallen te laten. LTO Nederland roept haar leden daarom op waakzaam te zijn, maar ook om de rust de bewaren.
Belangrijk is dat boeren weten wat zij kunnen doen aan de preventie van incidenten door dierextremisten, maar ook hoe te handelen bij een verdachte situatie of een daadwerkelijke inbraak. De factsheet ‘Dierenrechtacties in de agrarische sector’, op verzoek van en in samenwerking met LTO Nederland opgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, helpt daarbij.
Richtlijnen bij aangifte
Een (dreiging van een) stalbezetting zorgt voor onrust en angst bij boeren. Daarnaast is de impact van een inbraak op het getroffen bedrijf zeer groot: zowel voor de dieren in de stal als voor de betreffende veehouder en zijn of haar familie.
LTO Nederland roept haar leden die te maken hebben met bedreiging, intimidatie en/of inbraken door dierextremisten op om aangifte te doen. Daarvoor zijn samen met de Nationale Politie richtlijnen opgesteld. Het is namelijk van belang dat er speciale code aan de aangifte wordt toegevoegd, zodat deze wordt gedeeld met het team Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie.
Wat kun je doen aan preventie van incidenten?
Neem preventiemaatregelen, zoals:
- Hang zichtbare camera’s op en zorg voor voldoende verlichting, gecertificeerde sloten en vergrendeling. Gespecialiseerde partijen kunnen u ondersteunen bij de beveiliging van uw bedrijf.
- Zorg voor een goede erfafscheiding waardoor (ongewenste) bezoekers niet zomaar uw terrein op kunnen.
- U kunt overwegen om als extra drempel bij elke toegang van uw bedrijf ‘Verboden toegang’-bordjes te plaatsen. Bovendien kan er op dergelijke bordjes worden opgenomen dat het betreden van het terrein een gevaar oplevert voor het dierenwelzijn en de volksgezondheid.
Neem contact op met de politie, uw gemeente en uw brancheorganisatie indien u signalen ontvangt dat er (onjuiste) informatie over uw bedrijf verspreid wordt met betrekking tot dierenrechten en/of dierenwelzijn. Verstrek eventueel bewijsmateriaal ook meteen aan de politie. Dit zodat er stappen ondernomen kunnen worden, ook ter voorkoming van escalatie. Indien u twijfelt of informatie nuttig kan zijn voor de politie, kunt u advies inwinnen bij LTO. Via hen kan eveneens informatie gedeeld worden met de politie.
Signalen over bijvoorbeeld op handen zijnde acties die u op sociale media aantreft, kunt u melden bij LTO. Ook andere informatie die wel relevant is voor de politie, maar niet acuut is, kunt u melden bij LTO. LTO heeft een directe lijn gekregen met de politie en kan daar meldingen maken, zo nodig gebundeld.