Boerenbelangenbehartigers sturen brandbrief naar Eerste Kamer over handelsverdrag CETA
De besturen van Dutch Dairymen Board, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Farmers Defence Force en Federatie Vleesveestamboeken Nederland hebben de brief ondertekend.
Halfstok
'Als dinsdag wordt ingestemd met CETA, ondanks dat het proces in de Tweede Kamer grondwettelijk niet juist is verlopen, dan zal de sector de Nederlandse vlag (die al ondersteboven hangt doordat boeren geen perspectief zien) halfstok hangen als teken hoe teleurgesteld de sector is in de Nederlandse politiek', schrijven de organisaties.
De Eerste Kamer praat op maandag over het handelsverdrag. Op dinsdag volgt de stemming, een hoofdelijke stemming waarbij ieder Eerste Kamerlid voor of tegen moet stemmen. Als het aan de landbouwpartijen lig gaat er een streep door CETA. 'Landbouworganisaties zijn voor handelsverdragen, maar alleen met eerlijke voorwaarden in het verdrag. Producten uit het buitenland mogen niet onder lagere standaarden zijn geproduceerd dan producten in Europa. Het gaat dan om standaarden voor onder meer dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en het milieu. Dit is in het huidige wetsvoorstel CETA NIET het geval', benadrukken de partijen.
Hormoonvlees
Ze wijzen de Eerste Kamerleden erop dat het landbouwsysteem in Canada niet waterdicht is als het aankomt op hormoonvlees. 'In februari 2020 is de Tweede Kamer met CETA-akkoord gegaan. Dat gebeurde nadat het kabinet allerlei quota voor de import van vlees en een importverbod van hormoonvlees had aangeboden. Bepaald werd dat slechts vlees van bepaalde boerderijen uit Canada werd toegestaan, waar de dieren geen hormonen toegediend mogen krijgen. Omdat dieren in Canada geen eigen 'paspoort' hebben waaruit blijkt wat de dieren wel of niet toegediend hebben gekregen is het systeem verre van waterdicht te noemen. Daar waar Nederland juist uitblinkt in voedselveiligheid en borging ervan, kunnen deze landen hun claims verre van borgen.'
Dat de Eerste Kamer de komende dagen gaat stemmen over CETA, leidde tot een opmerkelijke samenwerking. Caroline van der Plas (BBB) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) schreven samen een opiniestuk waarin ze JA21 en de PvdA oproepen tegen CETA te stemmen. Het artikel werd onder meer gepubliceerd in het AD.
De brief aan de Eerste Kamer
Geachte leden van de Eerste Kamer,
Namens ondertekenende organisaties verzoeken wij u hierbij, met klem, om bovengenoemd wetsvoorstel (CETA) te verwerpen. Handel hoort bij Nederland en bij de landbouw. Landbouworganisaties zijn voor handelsverdragen, maar alleen met eerlijke voorwaarden in het verdrag. Producten uit het buitenland mogen niet onder lagere standaarden zijn geproduceerd dan producten in Europa. Het gaat dan om standaarden voor onder meer dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en het milieu. Dit is in het huidige wetsvoorstel CETA NIET het geval.
Onze organisaties onderschrijven de brief van 7 juni 2020, namens 30 hoogleraren, advocaten en rechtsgeleerden, dat goedkeuring door uw Kamer van CETA strijdig is met de Nederlandse Grondwet; op grond van artikel 91, lid 3 van de Grondwet is goedkeuring vereist voor een wetswijziging door een meerderheid van twee-derde van de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer heeft geen tweede-derde meerderheid van de Kamerleden ingestemd met voornoemd wetsvoorstel.
De Leden van de Eerste Kamer dienen zich, evenals de Leden van de Tweede Kamer overigens, te houden aan de Grondwet. Uw primaire functie als Eerste Kamerlid is ervoor te waken dat de democratie, het rechtssysteem en het juridische proces gewaarborgd wordt. U bent vertegenwoordiger van het Nederlandse volk en u dient er, o.a., zorg voor te dragen dat de rechten van het volk niet geschonden worden. Op grond hiervan is er, volgens onderstaande organisaties, voor de Leden van de Eerste Kamer maar één keuze mogelijk, goedkeuring kan niet worden verleend, het wetsvoorstel CETA dient te worden verworpen en terug te worden gestuurd naar de Tweede Kamer. Daarnaast zijn er sterke inhoudelijke argumenten om dit voorstel te verwerpen. Daarover later in deze brief meer.
CETA is ook strijdig met de Grondwet omdat het wetgevende bevoegdheden delegeert aan een supra EU-orgaan, het Gemengd Comité. Dat comité kan besluiten nemen die ons raken maar waarover wij geen zeggenschap hebben en controle kunnen uitoefenen. CETA voorziet ook in investeringsbescherming. Grote bedrijven, waaronder ook grote agrobedrijven, kunnen claims indienen bij een arbitrage-hof als hun investeringsbelang wordt geraakt door wetgeving. Hierdoor worden Nederlandse boerenbedrijven benadeeld. Buitenlandse investeerders hebben voordelen die Nederlandse boerenbedrijven niet hebben.
Er is al jaren fel verzet tegen CETA vanuit de gelederen van de Nederlandse landbouwsector. Tijdens de onderhandelingen over CETA werden boerenorganisaties buiten de deur gehouden. De tekst van CETA werd tot het laatste moment geheimgehouden. Toen in oktober 2016 aan de Tweede Kamer voorlopige goedkeuring werd gevraagd, waren coalitiepartijen meteen akkoord en alle tegenstanders bij voorbaat buitenspel geplaatst. In Wallonië probeerden de socialisten in het belang van de boeren CETA tegen te houden. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de socialisten dusdanig onder druk gezet, dat de Walloniërs uiteindelijk hun verzet hebben moeten opgeven.
In februari 2020 is de Tweede Kamer met CETA-akkoord gegaan. Dat gebeurde nadat het kabinet allerlei quota voor de import van vlees en een importverbod van hormoonvlees had aangeboden. Bepaald werd dat slechts vlees van bepaalde boerderijen uit Canada werd toegestaan, waar de dieren geen hormonen toegediend mogen krijgen. Omdat dieren in Canada geen eigen “paspoort” hebben waaruit blijkt wat de dieren wel of niet toegediend hebben gekregen is het systeem verre van waterdicht te noemen. Daar waar Nederland juist uitblinkt in voedselveiligheid en borging ervan, kunnen deze landen hun claims verre van borgen.
Boerderijen waar beperkingen gelden, kunnen dieren krijgen die behandeld zijn met hormonen. Dit blijkt uit controles op hormonen van vlees dat de EU binnenkomt. Dit is oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse boeren. Doordat onder CETA het Gemengd Comité zelfstandige bevoegdheden heeft om regels voor import en quota voor vlees vast te stellen, is geenszins denkbeeldig dat op enig moment een streep gezet zal worden door de beperkingen op de import van vlees. In feite blijkt nu al dat het systeem van de speciale boerderijen in Canada, met meer restrictieve eisen, niet werkt. Als organisaties kunnen wij niet anders dan concluderen dat een aantal politieke partijen zich blij heeft laten maken met een dode mus en niet is opgekomen voor het belang van de Nederlandse boeren.
Wij voelen ons – op onjuiste gronden – door de Tweede Kamerfracties die hun mond vol hebben van eerlijke concurrentiepositie en goed verdienmodel voor Nederlandse boeren - in de steek gelaten. Wij doen, als boerenorganisaties, met klem een beroep op de senatoren van politieke partijen die onze boeren een eerlijk verdienmodel beloven, om “Nee” te zeggen tegen CETA. Het is ontluisterend voor onze landbouwsector, die wereldwijd tot de absolute top behoort in alle opzichten, in de steek wordt gelaten door de eigen politieke partijen.
Als dinsdag wordt ingestemd met CETA, ondanks dat het proces in de Tweede Kamer grondwettelijk niet juist is verlopen, dan zal de sector de Nederlandse vlag (die al ondersteboven hangt doordat boeren geen perspectief zien) halfstok hangen als teken hoe teleurgesteld de sector is in de Nederlandse politiek.
Wij rekenen op u, dat u zich in wilt zetten voor onze boeren, onze kinderen, een eerlijk en goed verdienmodel en onze volksgezondheid! Het mag niet zo zijn dat de eigen productiecapaciteit wordt verkleind, terwijl de grenzen worden opengezet voor ‘vervangende’ producten die niet volgens de hoge Nederlandse maatstaven zijn geproduceerd.
Wij wensen u veel wijsheid: stop CETA en kom op voor de Nederlandse boeren!
Met vriendelijke groet, Besturen Dutch Dairymen Board, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Farmers Defence Force, Federatie Vleesveestamboeken Nederland.