'Mobiele pluimveestal winstgevend'
Het biologisch landbouwbedrijf van Rainer Lentz telt onder meer melkkoeien. Sinds een drietal jaar is daar ook een mobiele pluimveestal bijgekomen. In de mobiele pluimveestal zitten zo’n 199 kippen die zo’n 1.200 eieren per week leggen. De eieren zijn biologisch gecertificeerd en komen van de scharrelhouderij. „Dankzij de kippenmobiel leven de kippen bijzonder gezond en zijn ze minder vatbaar voor ziektes”, zegt Rainer Lentz. „Dat proef je ook.”
Investering
De mobiele pluimveestal is van het merk Weilandt en is al 15 jaar op de markt. „De pluimveestal is goed doordacht”, zegt Lentz. „Er zijn foto-zonnecellen op het dak. De muren en daken zijn goed geïsoleerd, dus de extreme temperaturen in de zomer en winter veroorzaken geen problemen. In de winter hebben we een lichtprogramma. Gedurende 9 uur maken we het donker. De poorten gaan automatisch open. Men moet altijd goed surveilleren dat er ’s avonds geen kip buiten is. We moeten de eieren zelf verzamelen.”
Vrij rond lopen
Met de kippenmobiel kunnen de kippen overdag vrij rondscharrelen in het gras. „De mobiele pluimveestel wordt wekelijks verplaatst, wat niet alleen de grasmat beschermt, maar er ook voor zorgt dat de kippen nooit op modderige grond hoeven te scharrelen”, zegt Lentz. „Het is belangrijk om ze tijdig te verplaatsen zodat ze altijd vers gras hebben. Voor de kwaliteit van hun ogen en hun algemeen welzijn. Dat beschermt de gezondheid en de natuur. De stal zelf is niet voorzien van mechanische ventilatie.”
Grote investering
Het systeem kostte 35.000 euro. „Het is een grote investering voor 200 kippen”, zegt Lentz. „De investering per kip is enorm. Toch moet de investering in 4 à 5 jaar worden terugverdiend. We verkopen 15 procent van de eieren aan de privé, voor 42 cent. De rest aan vier lokale, kleine supermarkten, voor 38 cent. Het voordeel is dat je meteen goede prijs kan fixen. Als je rechtstreeks aan groothandelaren gaat verlopen, dan bepalen zij de prijs. De markt laat niet toe om meer te geven, zelfs al gaan de kosten omhoog.”
Ziekte
De laatste jaren zijn ze gespaard gebleven van ziektes. In het begin dook het Egg Drop Syndrome wel even op, een besmettelijke virusziekte die in de jaren 70 voor het eerst werd vastgesteld bij legkippen. „Dat komt doordat we in begin veel fouten maakten”, zegt Lentz. „Zo was er eens een daling van de leg. Er waren een aantal kippen verdwenen en die hebben we dan door 15 nieuwe vervangen. Dat was een fout. Het heeft zijn effect gehad op het microklimaat van de leghennen. Het heeft grote problemen veroorzaakt.”
De mobiele pluimveestal staat in Schoppen, een kern van de gemeente Amel in de provincie Luik in België en telt 390 inwoners. De stad ligt op de noordelijke top van de wijk Sankt Vith, grenzend aan het grensoverschrijdende natuurpark Deutsch-Belgisches Naturpark Hohes Venn-Eifel.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Matthias Vanheerentals