'Besparen op laatste 30 cent zinloos bij huidige voerprijs'
De voerprijzen liggen momenteel op een recordniveau vanwege de oorlog in Oekraïne. „Leghennenvoer is peperduur”, zegt Bongarts. „Leghennenhouders betalen nu tussen de 40 en 43 euro per 100 kilo. Dat is een enorm verschil met enkele jaren geleden toen leghennenvoer slechts 25 euro per 100 kilo kostte. Investeer die laatste 30 of 40 cent om technisch beter te draaien. Nu de voerprijs op een dergelijk hoog niveau ligt, lijkt het misschien aantrekkelijk om zo goedkoop mogelijk te voeren. Als de voederconversie echter één tiende oploopt dan kost het goedkoper voeren veel meer dan het oplevert.”
Als nutritionist kijkt Bongarts altijd naar de lange termijn: „De tendens is om leghennen steeds langer aan te houden. Kwalitatief goed voer – zeker de eerste 30 weken – is een vereiste om veel eerste soort eieren te rapen.”
Dertig jaar ervaring
Bongarts (54 jaar) is al bijna dertig jaar nutritionist. Ze studeerde dierwetenschappen aan Wageningen Universiteit met als afstudeerrichting veevoeding. Na haar studie startte ze in 1994 bij Trouw Nutrition als productmanager pluimvee. „Ik heb destijds veel geleerd over vitamines en mineralen en tal van andere toevoegingen in het voer.” Vervolgens maakte de geboren Limburgse de overstap naar de voercoöperatie Isidorus mengvoeders in Weert. Ze was hier de enige nutritionist. Vanaf 1998 tot december 2010 was ze verantwoordelijk voor de voersamenstelling van alle voeders waaronder legpluimveevoer van Isidorus mengvoeders, dat in 2013 fuseerde met Boerenbond Deurne tot Voergroep Zuid.
Sinds 2011 is Bongarts zelfstandig nutritionist. In die rol stelt ze onder meer het gangbare en biologische leghennenvoer samen voor klanten van Global Feed Mill in opdracht van de voerfabrikant uit Weert. Bovendien heeft ze enkele leghennenhouders waarvoor ze als zelfstandig nutritionist het voer voor samenstelt. Tevens adviseert ze soms leghennenintegraties in het buitenland. Daarnaast doet ze de voersamenstelling voor tientallen varkenshouders.
Insecten en dierlijk eiwit
Nu de prijzen van voergrondstoffen zoals tarwe en maïs record na record verbreken, zijn voerfabrikanten op zoek naar alternatieve grondstoffen om de voerkosten te drukken. Zo passen enkele voerfabrikanten verwerkt dierlijk eiwit toe. „Varkensmeel loont zeker bij non-GMO pluimveevoeders”, stelt Bongarts. Zij gaat in op de voor- en nadelen van varkensmeel in het pluimveevoer.
En wat zijn de kansen voor insectenmeel in het pluimveevoer? Zijn alternatieve eiwitbronnen een verrijking van voor het legpluimveerantsoen? En welke invloed hebben de hoge voerprijzen en daarmee de zoektocht naar alternatieve goedkopere grondstoffen op de diergezondheid van leghennen? Benieuwd naar antwoorden op deze vragen, kom dan woensdagavond 29 juni naar de Pluimveeweb thema-avond in Horst en luister naar de presentatie van de zelfstandige en onafhankelijke nutritionist Mary-Ann Bongarts.
Vogelgriepvaccinatie en gevolgen stikstofplannen
Na de presentatie van Bongarts geeft Erik de Jonge van Avined een inleiding waarin hij uitlegt welke stappen er nog gezet moeten worden voordat we in Nederland kunnen beginnen met vaccineren tegen vogelgriep. Na beide inleidingen is het tijd voor de themacarrousel waar pluimveehouders onder meer in gesprek kunnen met specialisten van P. Bos Veevoeders, Trouw Nutrition en Boehringer Ingelheim.
Vervolgens gaat NVP-secretaris Aalt den Herder in op de meest actuele zaken rondom de stikstofplannen: Wat betekenen de stikstofplannen voor pluimveehouders? Houden pluimveehouders nog wel bestaansrecht of moeten veel pluimveehouders noodgedwongen stoppen? En wat gaan belangenbehartigers doen tegen deze ingrijpende plannen? Op dit soort vragen geeft Den Herder antwoord.
Avondprogramma:
19.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door onafhankelijk nutritionist Mary-Ann Bongarts over de kansen voor alternatieve voergrondstoffen en de invloed van de hoge voerprijzen op de diergezondheid van leghennen
20.10 uur: Presentatie door Erik de Jonge van Avined over te nemen stappen voor vogelgriep vaccinatie
20.50 uur: Themacarrousel
21.45 uur: Presentatie door NVP-secretaris Aalt den Herder over de meest actuele zaken rondom de stikstofplannen
22.30 uur: Naborrelen met een drankje en een kiphapje
Aanmelden
De thema-avond Voeding & Diergezondheid voor legpluimveehouders is woensdagavond 29 juni bij Yuverta, Spoorweg 8, 5963 NJ Hegelsom. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Mary-Ann Bongarts