Woensdag 29 juni thema-avond Voeding, Diergezondheid en Stikstof in Horst
Haken en ogen aan vogelgriepvaccinatie
De roep om vaccinatie tegen vogelgriep klinkt wereldwijd steeds luider. Niet enkel in Nederland en Europa maar ook in de Verenigde Staten, Azië en Afrika waren er de afgelopen jaren veel uitbraken van hoog pathogene vogelgriep. Waar het virus in 2003 regionaal voor problemen zorgde, is het nu een globaal probleem dat de pluimveesector wereldwijd vele miljarden kost. Grote kip- en eier-exporterende landen proberen het daarom eens te worden over de noodzaak van vaccinatie tegen vogelgriep, stelt Erik de Jonge van Avined. „Het is van belang dat de landen erachter gaan staan. Dat proces duurt nog wel een tijd”, schat De Jonge in.
Hij is naar eigen zeggen geen vogelgriepexpert maar wel nauw betrokken bij de aanpak van vogelgriep. Zo zit hij namens Avined regelmatig bij overleggen met het ministerie van Landbouw over vogelgriep. De Jonge geeft woensdagavond 29 juni een presentatie op de Pluimveeweb thema-avond Voeding, Diergezondheid en Stikstof in Horst. Hier gaat hij in op welke stappen nog doorlopen moeten worden voordat vaccinatie tegen vogelgriep mogelijk is.
Geen geregistreerd vaccin
„Er is momenteel nog geen geregistreerd vaccin tegen vogelgriep. Daarnaast bestaat er nog geen vaccin dat aan onze voorwaarden voldoet", zegt hij. Er mag bijvoorbeeld geen verspreiding van virus meer plaatsvinden wanneer pluimvee gevaccineerd is tegen vogelgriep. „Momenteel vinden er proeven plaats op laboratoriumschaal bij onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Later dit jaar willen we ook een veldproef op poten zetten op een pluimveebedrijf."
Bovendien komt er in de Europese Unie nieuwe regelgeving over vaccinatie tegen vogelgriep gericht op monitoring. Het concept ligt nu klaar bij de Europese Commissie. De Jonge heeft de hoop dat die regelgeving later dit jaar wordt ingevoerd. Ondertussen moet de Nederlandse pluimveesector alvast nadenken over een vaccinatiestrategie. „Gaan we al het pluimvee in Nederland enten? Of alleen bepaalde diergroepen in bepaalde gebieden? Ook moet bepaald worden tegen welke typen een vaccin moet beschermen."
Handelsbelemmeringen wegnemen
Avined is momenteel samen met de overheid bezig welke stappen de sector moet zetten om handelsbelemmeringen weg te nemen. „Daarvoor moeten we onder meer bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) zijn. Kortom er zijn nog heel wat stappen te zetten voordat we in Nederland mogen en kunnen vaccineren tegen vogelgriep", zegt De Jonge. Tijdens de thema-avond gaat hij hierop in. Ook vertelt hij hoelang het naar verwachting nog duurt voordat vaccinatie tegen vogelgriep mogelijk is. Daarnaast gaat hij in op de huidige kosten van vogelgriep voor de Nederlandse pluimveesector.
Voor het verhaal van De Jonge schetst onafhankelijk nutritionist Mary-Ann Bongarts de kansen voor alternatieve voergrondstoffen zoals dierlijk eiwit en insecten(meel). Ook gaat ze in op de invloed van de hoge voerprijzen op de diergezondheid van leghennen. Na beide inleidingen is het tijd voor de themacarrousel waar pluimveehouders onder meer in gesprek kunnen met specialisten van P. Bos Veevoeders, Trouw Nutrition en Boehringer Ingelheim.
Vervolgens gaat NVP-secretaris Aalt den Herder in op de meest actuele zaken rondom de stikstofplannen: Wat betekenen de stikstofplannen voor pluimveehouders? Houden pluimveehouders nog wel bestaansrecht of moeten veel pluimveehouders noodgedwongen stoppen? En wat gaan belangenbehartigers doen tegen deze ingrijpende plannen? Op dit soort vragen geeft Den Herder antwoord.
Avondprogramma:
19.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door onafhankelijk nutritionist Mary-Ann Bongarts over de kansen voor alternatieve voergrondstoffen en de invloed van de hoge voerprijzen op de diergezondheid van leghennen
20.10 uur: Presentatie door Erik de Jonge van Avined over te nemen stappen voor vogelgriep vaccinatie
20.50 uur: Themacarrousel
21.45 uur: Presentatie door NVP-secretaris Aalt den Herder over de meest actuele zaken rondom de stikstofplannen
22.30 uur: Naborrelen met een drankje en een kiphapje
Aanmelden
De thema-avond Voeding & Diergezondheid voor legpluimveehouders is woensdagavond 29 juni bij Yuverta, Spoorweg 8, 5963 NJ Hegelsom. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief, Erik de Jonge