Pluimveebedrijf Doornbos kiest voor wegpoetsen van coccidiose door te gaan vaccineren
Zekerheid door enten!
Pluimveebedrijf Doornbos in Klazienaveen heeft 70.000 vleeskuikens, verdeeld over 4 stallen. Eigenaar van het bedrijf is Rob Doornbos. Sinds 2010 is Corrie Suelmann bedrijfsleider op dit bedrijf. Naast het runnen van dit bedrijf, heeft hij zelf ook 20.000 vleeskuikens op een huurlocatie. De vleeskuikens worden gehouden volgens het Beter Leven 1-ster concept: diervriendelijk, meer ruimte en daglicht. Het bedrijf wordt begeleid door Ebe Beiboer, vleeskuikenspecialist bij ForFarmers De Hoop en Gerwin Bouwhuis, dierenarts bij het GvP in Emmen. Gezamenlijk wordt bekeken hoe de beste technische resultaten behaald kunnen worden en hoe uitval, afkeuringen en voetzool laesies verminderd kunnen worden.
Enten biedt voordelen
Ebe Beiboer: ‘’In de stallen werden afwisselend coccidiostatica ingezet, zoals ionoforen of chemische coccidiostatica. Omdat we de coccidiose in de stallen met coccidiostatica niet onder controle kregen, is besloten om te gaan enten.’’ Dierenarts Gerwin Bouwhuis heeft contact gezocht met Hipra specialist Pieter Kühne om de aanpak te bespreken. Corrie Suelmann vervolgt: ‘’Het enten biedt echt voordelen. We zagen veel minder coccidiose op het eind van de mestronde en de technische resultaten verbeterden snel. Ionofore coccidiostatica hebben een antibacteriële werking om bacteriële infecties, zoals clostridium te voorkomen. Omdat er geen ionofore coccidiostatica meer worden toegepast, is het belangrijk de darmgezondheid goed in de gaten te houden. De kans op een darminfectie is nu wel groter. Gelukkig hebben we daar tot nu toe nog geen last van gehad. Het voer is voor alle stallen hetzelfde, maar de stalomgeving niet. We hebben namelijk twee oude stallen en twee nieuwe stallen. Vroeger hadden de nieuwe stallen meer last van coccidiose maar nu, na de vaccinatie, draaien deze stallen het beste. Natuurlijk hoop je dat door het vaccineren de coccidiose veldstammen volledig uit de stal zijn verdwenen. Dat lukt meestal niet met één vaccinatieronde. Daar heb je wel een aantal rondes voor nodig, merk ik. In de oude stallen zie je vaak dat de infectiedruk hoger is, omdat er meer kieren en gaten in vloeren en wanden zitten waardoor de coccidiën makkelijker overleven.”
Om een goede immuniteit op te bouwen is het belangrijk dat de cyclus van coccidiose vaccinatie in het vleeskuiken driemaal wordt doorlopen. Na elke cyclus kunnen de oöcysten in het strooisel rijpen tot infectieuze coccidiën. De snelheid van rijping is afhankelijk van de stalomstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid.
Juiste aanpak coccidiose
De aanpak tegen coccidiose gaat altijd in overleg met de dierenarts en de voerleverancier. Omdat het vaccin goed zijn werk moet kunnen doen mag er geen coccidiostatica meer in het voer zitten. Daarnaast is het noodzakelijk om bij iedere ronde mestmonsters te nemen en secties te laten doen in door de dierenartsenpraktijk. Gerwin Bouwhuis: ‘’Het is belangrijk om elke ronde goed te monitoren, want als een coccidiose infectie laat op gang komt, kost dat pas echt geld. Ik adviseer veehouders regelmatig mestmonsters te nemen en die bij ons te laten analyseren op infecties. Aan de hand van OPG-tellingen kunnen we zien of de infectiedruk hoog is en of er maatregelen moeten worden genomen.” Ebe Beiboer vervolgt: “Niet elk pluimveebedrijf kampt met coccidiose, maar bij bedrijven waar het niet stabiel is, kan enten een oplossing zijn. Je bent toch altijd op zoek naar hoe het beter kan. We zien dat sommige veehouders terughoudend zijn als het gaat om veranderingen, zoals het enten tegen coccidiose. Het totale kostenplaatje speelt natuurlijk een belangrijke rol. In samenspraak met veehouder, voerspecialist en dierenarts kan worden besloten, dat het vaccineren tegen coccidiose een goed alternatief is in plaats van het werken met coccidiostatica.”
Het coccidiose vaccin wordt vaak ingezet op twee manieren. De eerste manier is bedoeld om de gevoeligheid van coccidiose te herstellen door drie opeenvolgende ronden te vaccineren. De tweede manier is door standaard te vaccineren om geen coccidiostatica meer te hoeven gebruiken Bij Doornbos was in eerste instantie gekozen voor de eerste optie, maar na twee rondes zonder vaccinatie werd zichtbaar dat de resultaten behoorlijk terugliepen. Daarom wordt nu het hele jaar rond het coccidiose vaccin EVANT® ingezet. De kuikens worden, wanneer ze door de broederij geleverd zijn, in de kratjes in het donker gesprayed en daarna 30 minuten in het volle licht gezet. Door de kleur- en smaakstof in het vaccin wordt het vaccin goed opgepikt door de kuikens.
Een ontwikkeling die eraan zit te komen is het coccidiose vaccin in-ovo toedienen, op dag 18 van het broedproces. Corrie Suelmann: ‘’Ik vind dit een goede ontwikkeling. Coccidiose moet zich tenslotte zo vroeg mogelijk ontwikkelen en als het dan in zo’n vroeg stadium kan, dan sta ik daar zeker voor open.’’
Resultaten achteraf evalueren
Naast de resultaten die de pluimveehouder van de dierenarts ontvangt, heeft men ook inzicht in data analyses via HIPRASTATS. Deze tool helpt bedrijven om hun gezondheidssituatie, productie-efficiëntie en economische prestaties te verbeteren. Gezien het feit dat voerprijzen zo langzamerhand een recordhoogte hebben bereikt, is de combinatie tussen voerbenutting/efficiëntie en technische prestaties belangrijker dan ooit. Ebe Beiboer: ‘’Data worden steeds belangrijker, alhoewel deze in het kader van AVG veel minder gedeeld worden. Aan de hand van data wordt er op dit bedrijf geëvalueerd en gekeken of er bijsturing nodig is. De onderlinge samenwerking met veehouder en dierenarts is van essentieel belang om het beste uit het bedrijf te halen. Ik denk dat we dat op dit bedrijf goed doen en tevreden mogen zijn!’’
Bent u geïnteresseerd of hebt u vragen over vaccineren tegen coccidiose neem dan contact op met de HIPRA pluimveedierenarts: Pieter Kuhne +31 6 82896434