Column: Totale verontwaardiging
De plannen van het kabinet om stikstof te reduceren beheersen het nieuws. Boeren zijn zwaar de dupe van deze plannen. Die plannen hebben niet alleen zeer negatieve economische gevolgen maar zorgen zeker ook voor veel emotionele schade bij boeren en hun gezinnen. Het levenswerk van vele generaties wordt om zeep geholpen. Mensen zijn ten einde raad en doen ‘vrijwillig’ mee aan de woest aantrekkelijke opkoop. Het is de self fulfilling prophecy van onze regering: als je maar lang genoeg treitert (gesteund door de media) gaan boeren zelf ook denken dat het systeem ‘failliet’ is.
Als je maar lang genoeg treitert, gaan boeren zelf ook denken dat het systeem ‘failliet’ is
Het behoeft geen uitleg dat wij vierkant achter onze klanten staan. Ik krijg regelmatig het verwijt dat ik niet onafhankelijk ben omdat ik geld verdien aan de boer. Ik ben de laatste die beweert dat ik onafhankelijk ben, want dat is niemand. Geld is niet de enige drijfveer van mensen en zeker niet van ondernemers. Als het puntje bij het paaltje komt, is geld bijzaak. Niet meer dan een gevolg van je ondernemerschap. In de westerse wereld is geld wel dé maatstaf om succes aan af te meten en je hebt het nodig om te investeren en continuïteit van je onderneming te waarborgen. Maar ik weet zeker dat bijna iedere ondernemer belangrijkere drijfveren kent dan geld verdienen: een mooi product maken, een team mensen aan de gang houden, een bijdrage leveren aan de maatschappij, hulpbehoevenden helpen. Iedere ondernemer heeft zo zijn eigen set aan drijfveren. Succesvol zijn in het behalen van je doelen op die gebieden maken je pas echt gelukkig, geld is (hopelijk) een gevolg. Kinderen van ondernemers krijgen dat met de paplepel ingegoten. Ook voor hen geldt dat geld een slechte drijfveer is om te ondernemen.
Dat onze regering nu denkt dat ze de ellende bij boeren kan afkopen met veel geld is een regelrechte belediging. Natuurlijk neemt een stoppende boer deze geste met beide handen aan, maar waarschijnlijk met pijn in het hart. Waar vindt hij of zij een nieuwe uitdaging in het leven?
De overheid gaat niet alleen voorbij aan deze emotionele kant van de sanering. Hoewel men continu spreekt van draagvlak is er totaal geen oog voor de onrust die dit gaat geven op het platteland. Honderdduizenden mensen halen indirect hun broodwinning uit de veehouderij. Dat dat mensen zijn die werken in veevoerfabrieken, slachterijen en dierenartspraktijken is overduidelijk. Maar ook transporteurs, aannemers, installateurs, accountants, etc. hebben hun klandizie bij boeren. En zij hebben op hun beurt ook weer leveranciers etc., het is een enorm sociaal-economisch netwerk. Sommige dorpen op het platteland danken letterlijk hun bestaan aan de veehouderij.
Sommige dorpen op het platteland danken letterlijk hun bestaan aan de veehouderij
Het is onvoorstelbaar dat de overheid daar zo veel geld aan wil uitgeven. Geld dat er eigenlijk niet is want de toeslagenaffaire, een beter leger en de reparatie van de spaartaks kunnen we niet eens betalen. Geld wordt goedkoop geleend en de aflossing is voor de volgende generaties. Daar komt nog bij dat de aanpak niet werkt. Op basis van rekenmodellen die niet robuust zijn, worden draconische maatregelen getroffen. De overheid wil wel gaan meten maar grijpt nu toch al in alsof de wereld vergaat. Minister Van de Wal zegt dat het niet anders kan. Juridisch zal ze wel gelijk hebben maar kijkend naar onze natuur en de alternatieven die we bieden, denk ik dat ze wel degelijk anders kan. Ze wil gewoon niet, gegijzeld in een kabinet met D66.
Een mooi voorbeeld hoorde ik bij een talkshow op RTL 4. Terschelling heeft een gigantische opgave om stikstof te reduceren. Hoe gaan ze dat daar doen met een paar boeren en campings? Het is maar één voorbeeld maar het geeft aan hoe idioot deze plannen zijn. En wat gaan we dan dadelijk doen met Schiphol, Tata en Rockwool als hun uitstootcijfers bekend zijn? Ook allemaal uitkopen? Of bedenken we dan wel een oplossing van innovatie en procesverbetering? Of kan dan misschien wel de juridische procedure worden aangepast om het toch mogelijk te maken? Ik denk dat de burger in Nederland dat prima vindt en welvaart en een baan verkiest boven wensnatuur. Maar verkiezingen zijn geweest en de burger kan nu niet ingrijpen. Voorlopig wordt hij (of zij of het) voor de gek gehouden door een regering die vooral bezig is met zichzelf, gesteund door onze nationale televisie. Wat heb ik me zondag zitten ergeren aan Even tot hier…