Dierenbescherming wil meer Beter Leven sterrenvlees op de bbq
De Dierenbescherming heeft Multiscope een onderzoek laten doen naar het vleesgebruik op met name de barbecue. Hieruit blijkt dat 60 procent van de vleesetende consumenten (25-52 jaar) nog altijd 5 keer per week vlees consumeert. In het barbecueseizoen eet de onderzoeksgroep meer vlees dan op andere momenten in het jaar. Ruim veertig procent zegt gemiddeld bijna vier stuks vlees te eten. Wat de Dierenbescherming jammer vindt is dat men in de helft van de gevallen nog barbecuevlees koopt zonder het Beter Leven keurmerk.
Prijs uiteindelijk bepalend
Volgens het onderzoek zou 68 procent kiezen voor het Beter Leven keurmerk als ze zouden weten dat de dieren over meer ruimte beschikken. Bijna één op de vijf (19 procent) let op het Beter Leven logo. Voor velen (54 procent) is de prijs uiteindelijk toch bepalend. Daarnaast is voor bijna de helft van de mensen (45 procent) het gemak bij het barbecueën erg belangrijk. Het resultaat daarvan is volgens de Dierenbescherming dat in het barbecueseizoen de consument vaak ‘achteloos’ kiest voor kant-en-klare pakketten met gemarineerd en gesneden vlees en spiesjes en ze bij de aankoop van het barbecuevlees niet let op wat op de verpakking staat.
Publiekscampagne
Aan het begin van het barbecueseizoen start de Dierenbescherming een publiekscampagne op radio, in print en online. Doel is de consument te stimuleren om ook voor de barbecue te kiezen voor vlees voorzien van het Beter Leven keurmerk. De campagne richt zich op producten met drie sterren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Dierenbescherming