De 5 misverstanden over verwerkt dierlijk eiwit
1. Er is smaakverschil in eieren.
In het verleden zorgde het toevoegen van ingrediënten zoals choline, vismeel en raapzaad voor een vissmaak aan de eieren van bruine hennen. De afgelopen jaren is er echter genetisch gestuurd op het voorkomen van het overbrengen van de smaak van de grondstof op het ei. Dit geldt ook voor verwerkt dierlijk eiwit. Daarnaast zijn er smaaktesten gedaan waarbij geen verschil in smaak werd waargenomen tussen eieren geproduceerd met en zonder toevoeging van verwerkt dierlijk eiwit.
2. Het is financieel niet interessant om verwerkt dierlijk eiwit in GMO-voeders toe te passen.
Verwerkt dierlijk eiwit kan ook in GMO-voeders financieel voordelen opleveren. Bij jonge hennen met een hogere eiwit- en fosforbehoefte kan het voordeel nog flink oplopen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat verwerkt dierlijk eiwit de darmgezondheid kan verbeteren. Hierdoor kunnen de hennen het voer beter benutten wat resulteert in een scherpere voederconversie en een hogere voerwinst.
3. Het huidige verwerkte dierlijk eiwit is anders als 20 jaar geleden en bevat veel as.
In het verleden werden ook beenderen toegevoegd aan het verwerkt dierlijk eiwit. Dit werd toen ook wel een 'vleesbeendermeel’ genoemd. Tegenwoordig bevat het verwerkt dierlijk eiwit bijna geen beenderen meer. Hierdoor is de verteerbaarheid van het verwerkt dierlijk eiwit hoger en ligt het percentage as een stuk lager.
4. Verwerkt dierlijk eiwit zorgt voor extra productiekosten.
Het product verwerkt varkenseiwit mag alleen toegepast worden in pluimveevoeders en mag absoluut niet in voeders voor andere diersoorten terechtkomen. Dit gaat het makkelijkste in fabrieken waar alleen pluimveevoeders geproduceerd worden. Is dit niet geval dan zal het productieproces gescheiden moeten worden. Aanpassen van het productieproces zal zorgen voor hogere productiekosten. AR heeft gekozen voor fabrieken die specifiek zijn ingericht voor één diergroep. In Barneveld is de productielocatie specifiek ingericht voor de productie van GMO en non-GMO (VLOG) pluimveevoeders. In deze fabriek kan zonder extra investering en extra productiekosten verwerkt dierlijk eiwit toegepast worden.
5. Verwerkt dierlijk eiwit zorgt voor een hoger risico op salmonella.
Het verwerkt dierlijk eiwit is een erg veilig product. Het betreft varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Er gaat een gecontroleerde verhittingsstap aan vooraf waarbij de verteerbaarheid gewaarborgd blijft en waarbij het zeker is dat bijvoorbeeld salmonella wordt afgedood. Daarnaast wordt iedere partij voor levering gecontroleerd op salmonella en mag deze pas worden vrijgegeven wanneer gebleken is dat deze vrij is van salmonella.
Webinar – Saldo verbeteren met dierlijk eiwit: feit of fabel?
Wat is de invloed van dierlijk eiwit op het technische resultaat, de voerprijs en de gezondheid? Op basis van ervaringen uit het heden en het verleden geven we tijdens het webinar op 24 mei antwoord op deze vragen? Klik hier voor het programma en aanmelden. Heeft u alvast een vraag die u graag beantwoord heeft tijdens het webinar? Noteer uw vraag op het aanmeldformulier!
Meer informatie
Wilt u ook profiteren van de voordelen van deze unieke grondstof? Neem dan contact op met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe dierlijke eiwitbron interessant voor zowel gangbaar als VLOG