Nepluvi ageert tegen voorstel Europese Commissie:
'Tariefvrije eier- en kipexport maakt slechts enkele Oekraïense oligarchen rijker'
De Europese Commissie kwam eind vorige week met het voorstel dat Oekraïne een jaar lang alle producten tariefvrij naar de Europese Unie mag exporteren, dus ook eieren en kip. Oplaat heeft begrip voor de goede bedoelingen: „Ik snap dat de Europese Commissie de Oekraïense bevolking tegemoet wil komen. Er is daar echt een humanitaire ramp gaande. Met een jaar lang tariefvrije eier- en kipexport helpt je Oekraïense burgers echter niet”, zegt Oplaat. „Slechts drie of vier oligarchen, die eigenaar zijn van de immense Oekraïense pluimveebedrijven zoals MHP, worden hier nog rijker van. Alleen zij profiteren hiervan, niet de Oekraïense burger om wie het eigenlijk te doen is. Vanuit ons land brengen we nu volop voedingsproducten als hulpmiddelen richting Oekraïne voor de getroffen Oekraïense burgers. Dan is het de omgekeerde wereld dat Oekraïne eieren en kip volop tariefvrij naar de EU gaat exporteren. Dan heb je daar helemaal niks geen voedsel meer over. Zij moeten deze voedselproducten juist in eigen land houden voor hun eigen bevolking”, vindt Oplaat. Naast voorzitter van Nepluvi is hij vicevoorzitter van Avec, de Europese belangenbehartiger voor pluimveeslachterijen en de pluimvee verwerkende industrie.
Het voorstel van de Europese Commissie moet nog door de Europese Raad en het Europees Parlement. Ook moeten de premierministers van de EU-lidstaten het voorstel goedkeuren. „Als Avec gaan we alle premier en Europarlementariërs informeren waarom we hier tegen zijn en waarom ze tegen moeten stemmen.”
Ontwrichte Europese vleeskuikenmarkt
„De Europese vleeskuikenmarkt kende een hele moeilijke periode door de sluiting van de horeca als gevolg van de lockdowns door corona. De markt is er nu net weer een beetje bovenop. Wanneer er tariefvrij volop Europese kip hiernaartoe komt, ontwricht je die hele markt”, waarschuwt Oplaat. Voor de eiermarkt geldt min of meer hetzelfde schat Oplaat in. Hij ontfermt zich echter niet over de eierketen maar over de pluimveevleesketen.
Dubieus
Oekraïne mag sinds enkele jaren 90.000 ton kip per jaar tariefvrij naar de EU exporteren. „Het was altijd 20.000 ton, maar MHP vond een maas in de wet door borstfilets met een stukje vleugel tariefvrij naar de EU te exporteren. In november 2019 is dit quotum toen verruimd naar 70.000 ton en later naar 90.000 ton.” De manier waarop dit gebeurde noemt Oplaat al dubieus.
Daarnaast vraagt hij zich af of Oekraïne die 90.000 ton per jaar haalt. Zeker dit jaar nu veel Oekraïense pluimveebedrijven direct of indirect door de oorlog zijn getroffen. „Sommige pluimveebedrijven zijn letterlijk kapot geschoten. Andere kampen met aanvoerproblemen van bijvoorbeeld voer als gevolg van de oorlog.”
Recent stelde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie al voor om Oekraïne per direct lid te maken van de EU. Dat ging niet door. Onder meer premier Rutte van Nederland stemde hiertegen. „Hier zijn allerlei procedures voor waardoor niet ieder Europees land kan toetreden tot de Europese Commissie. Oekraïne moet ook gewoon aan deze voorwaarden voldoen ondanks de vreselijke situatie in het land”, vindt Oplaat. „En nu stelt de Europese Commissie dit wilde plan van tariefvrije import voor waar wij als Avec dus pertinent tegen zijn. Ook in een oorlogssituatie moet je helder blijven nadenken bij politieke besluiten”, stelt hij.