Europese Gumboro-situatie blijft wijzen op waakzaamheid
Sinds 2018 wordt er in verschillende publicaties gewaarschuwd voor de circulatie van nieuwe vvIBDV-stammen. Er is geen duidelijk begrip van de impact van deze nieuwe vvIBDV-stammen op de dieren, maar er is gesuggereerd dat ze betrokken zijn bij de subklinische ziekte van Gumboro. Bovendien zijn deze nieuwe stammen gedetecteerd met de Diagnos GUMBOCHECK-service in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Frankrijk.
Hipra heeft daarom een nieuw immuuncomplexvaccin tegen infectieuze bursitis (IBD), ontwikkeld; GUMBOHATCH®. Dit nieuwe immuuncomplexvaccin heeft een andere formulering (IgY van ei-oorsprong) en controleparameters, (vrije IgY-detectie en neutralisatiecontrole), geïntroduceerd om een volledige coating van het IBDV-vaccinvirus op het moment van inoculatie te garanderen.
Al deze nieuwe verbeteringen hebben geresulteerd in een nieuw concept van een immuuncomplexvaccin, dat zorgt voor het behoud van de maximale potentie van het vaccin en consistente resultaten in het veld, terwijl het risico op immunosuppressie wordt vermeden.
Wat zijn nu de voordelen van dit immuuncomplex vaccin in de huidige Europese situatie?
1. Eerder optredende en completere bescherming
Een van de strategische punten in de strijd tegen de ziekte van Gumboro is om te zorgen voor een volledige bescherming van pluimvee tijdens de vatbare periode, die normaal gesproken duurt van 2 tot 6 weken oud.
Gedurende de eerste 2-3 weken van het leven van het kuiken moet bescherming worden verkregen door de passieve immuniteit die wordt gegeven door de maternale antilichamen (MDA's). Geen enkel vaccinatieprogramma zal bij kuikens in deze periode met succes dekken. Vanaf de leeftijd van 3 weken dient bescherming te worden geboden door directe vaccinatie van het kuiken (actieve
immuniteit). Deze periode tussen het afnemen van de passieve immuniteit en het begin van de actieve immuniteit moet zo kort mogelijk zijn om de gevreesde immuniteit of defensiekloof te vermijden.
Immuuncomplexvaccins kunnen de zogenaamde "intelligente vaccinatie tegen IBDV" bieden door het begin van de immuniteit aan te passen aan de beschermende behoeften van elk individueel kuiken. Hierdoor wordt de kans op een immuniteitskloof, die kan optreden wanneer andere soorten vaccins worden gebruikt, verkleind. Om dit effect te bereiken, is het belangrijk dat het vaccinvirus de Bursa van Fabricius bereikt en zich gaat vermenigvuldigen zodra de MDA's laag worden.
2. Betere economische impact
Vaccins kunnen productiviteitsverliezen als gevolg van ziekte en sterfte verminderen, geld besparen op mogelijke behandelingen en bijdragen aan economische groei. Daarom moeten vaccins worden beschouwd als een economische investering, aangezien ze vaak een grotere economische impact hebben dan veel andere interventies.
Subklinische ziekte van Gumboro, het meest voorkomende scenario in Europa, wordt niet altijd gedetecteerd, maar het is goed gedocumenteerd dat het een impact kan hebben op de prestaties van koppels met een lichte toename van afkeuringen en een toename van FCR.
3. Veilige bescherming en geen immunosuppressie
Eerdere experimentele onderzoeken gaven aan dat vaccinatie met levende IBD tijdelijke immunosuppressie kan induceren, wat leidt tot suboptimale vaccinresponsen en daarom onvoldoende bescherming tegen andere pathogenen.
Het immuuncomplex vaccin van Hipra heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop deze vaccins worden geformuleerd en gecontroleerd, om de volledige neutralisatie van het levende verzwakte virus op het moment van inoculatie (in-ovo of subcutaan) te garanderen. Deze volledige neutralisatie vermijdt de mogelijkheid van een te vroege replicatie van het vaccinvirus in een zich ontwikkelende Bursa, wat zou kunnen leiden tot het gevreesde immunosuppressieve effect.
Geïnteresseerd in GUMBOHATCH®?
Bent u geïnteresseerd of hebt u vragen over het nieuwe immuuncomplex vaccin GUMBOHATCH® neem dan contact op met de HIPRA pluimveedierenarts: Pieter Kuhne +31 6 82896434