Landsbond: Retail rekent sterk gestegen productiekosten onvoldoende door
Marge biologische eieren sterk onder druk
Biologische leghennenhouders hebben veelal langdurige afname- en prijscontracten, minstens voor een hele ronde, met pakstations die op hun beurt prijsafspraken hebben met de retail. Nu de bovengenoemde kosten de pan uitrijzen, worden de prijzen die Vlaamse biologische leghennenhouders ontvangen nauwelijks of veel te weinig aangepast in verhouding tot de gestegen kosten. De doorrekening van de sterk gestegen kosten voor de productie van biologische eieren naar de consument toe is veel te beperkt. De biologische leghennenhouders luiden terecht de alarmklok, stelt de Landsbond Pluimvee.
Daarbij komt nog dat de biologische leghennensector geconfronteerd wordt met strengere regelgeving. Zo moet nu 30 procent van de voergrondstoffen afkomstig zijn uit de regio waar dit in 2021 nog slechts 20 procent was. Ook moet het voer sinds dit jaar uitsluitend uit biologische grondstoffen zijn samengesteld. Beide aspecten hebben een kostprijsverhogend effect op het biologische leghennenvoer. Verder zijn kosten bij de moederdieren en de opfok van de hennen hoger onder meer omdat deze voorschakels ook kampen met hogere voerkosten. Hierdoor is de prijs van biologische opfokhennen gestegen.
Bevoorradingsproblemen
Daarbij zijn er vanwege de oorlog in Oekraïne nog bevoorradingsproblemen voor veel gebruikte grondstoffen in het biologisch voer zoals zonnepit- of koolzaadschroot. Hierdoor zijn de totale kosten in één jaar tijd nog meer gestegen dan bij de gangbare leghennenhouders. Ook de al maanden durende ophokplicht zorgt voor extra kosten en verliezen. Momenteel is 7,4 procent van de leghennen in België biologisch.
De huidige situatie in deze sector is wurgend, stelt de Landsbond Pluimvee. Vandaar de terechte roep van deze sector om niet alleen de kosten door te rekenen maar om eveneens tijdelijk soepeler regels voor het biologische leghennenvoer toe te staan, aldus de Landsbond. In plaats van 100 naar 95 procent biologische grondstoffen zou bijvoorbeeld mogelijk maken dat de aminozuurbalans (door soja) gemakkelijker in evenwicht kan gebracht worden en de kippen ook beter presteren, stelt De Landsbond Pluimvee.
Tijdelijk niet-biologisch voeren
Biologisch gehouden pluimvee in Nederland mag sinds 13 april tijdelijk voer krijgen dat maximaal 5 procent grondstoffen bevat van niet-biologische komaf. Daartoe heeft het ministerie van LNV besloten op verzoek van Bionext. Dit vooruitlopend op een besluit van de Europese Commissie.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Landsbond Pluimvee