Varkenshouder roept op tot boycot van nieuwe vakbeurs voor intensieve veehouderij
De Nationale Intensieve Veehouderijbeurs is een nieuwe vakbeurs voor varkens-, pluimvee-, kalver- en geitenhouders. De vakbeurs vindt van 10 tot 12 mei plaats in het Papendal Event en Congres Center Arnhem. Varkenshouders zien uitnodigingen voor dit evenement en hebben daarover vragen gesteld aan de POV. De belangenbehartiger kreeg ook onderstaande brief binnen die de vragen, zorgen en signalen die de POV ontvangt, 'goed verwoord'. Het POV-lid wil graag anoniem blijven.
'In de supermarkten hangen posters, dat het vlees duurder wordt. Want het voer wordt duurder, en de energie. De prijzen die aan ons varkenshouders betaald worden, stijgen echter niet. Integendeel, die zakken alweer gestaag. Met name in de zeugenhouderij was de prijsopleving helaas van korte duur. Onze afnemers en leveranciers weten handig hun marges te behouden, of te vergroten. Zij berekenen hun extra kosten, zoals een dieseltoeslag, gewoon door aan de boer.'
'Nu mogen wij varkenshouders ook nog het feestje van onze afnemers betalen: de beurs in Papendal van 10-12 mei. Een feestje van de periferie, een nieuwe beurs waar niemand om vroeg, indirect betaald door de primaire sector. Dit moeten wij boeren niet accepteren. Laten wij allen deze beurs boycotten en deze beurs niet bezoeken. Om zo het signaal af te geven dat wij de huidige prijs- en margeverdeling meer dan beu zijn. Pas als de prijzen in de ketens eerlijker worden verdeeld, we samen risico’s delen en dragen, pas dan kunnen we samen een feestje vieren. Nu is dat niet het geval. Dus, mijn oproep aan mijn collega varkenshouders is: boycot deze beurs van Papendal en blijf thuis om voor je bedrijf en de dieren te zorgen.'
POV zelf niet aanwezig
De POV kreeg maanden geleden een verzoek om een stand te bemensen op de beurs. Het bestuur heeft besloten om daar niet op in te gaan. De producentenorganisatie is van mening dat er geen behoefte is aan een nieuwe beurs omdat deze er al genoeg zijn voor de intensieve veehouderij. Daarnaast merkt de POV op dat de vorm van een beurs ook op zijn retour is: 'Er zijn anno 2022 andere vormen en manieren om producten en diensten onder de aandacht te krijgen, op een effectievere manier en met aanzienlijk minder kosten. De beursorganisatie heeft daar niet op gereageerd en is doorgegaan met de organisatie', zo schrijft de POV in de wekelijkse nieuwsbrief.
Evenals de varkenshouderij kampt ook de pluimveehouderij met torenhoge voer- en energiekosten en te lage opbrengstprijzen. In de pluimveehouderij geldt dus min of meer hetzelfde als in de varkenshouderij. Daarbij komt nog dat de dreiging van vogelgriep momenteel nog steeds hoog is in Nederland. Hoe kijk jij als pluimveehouders naar de ingezonden brief? Ben je het deze varkenshouder eens of niet? Stem op onze stelling en licht je antwoord toe in een reactie onder de stelling.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Bron: Producenten Organisatie Varkenshouderij