‘Dierenwelzijnsplan Nepluvi is al goed bij LNV ontvangen’
Oplaat: voornemen Staghouwer uitfaseren dieronvriendelijk slachten pluimvee ouwe koek
In de 21 pagina’s tellende Verzamelbrief dierenwelzijn aan de Tweede Kamer meldt minister Staghouwer onder meer het volgende over ongewenste slachtmethodes: ‘Op het gebied van het doden van dieren zijn er momenteel bepaalde praktijken en bedwelmings- en dodingsmethoden toegestaan, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze niet diervriendelijk zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om hoge concentratie CO2-bedwelming van varkens en het elektrisch waterbad en onbedwelmd kantelen van pluimvee. Ik zet daarom in op uitfasering hiervan. De reikwijdte van de betreffende verordening zou voor alle in economische context gehouden dieren moeten gelden, waarbij duidelijk wordt gespecificeerd welke dodingsmethoden per diersoort geschikt zijn.’
Apart koninkrijkje
Volgens Gert-Jan Oplaat is er niets nieuws onder de zon voor wat betreft de aanpak van ongewenste slachtmethodes. De voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) formuleert dat als volgt: „De discussie loopt al langer. In de zogeheten Vught-groep zijn er gesprekken op het gebied van verdergaand dierenwelzijn. In die groep zitten naast Nederland ook België, Denemarken, Duitsland en Zweden. Die landen menen binnen de EU weer een apart koninkrijkje te moeten vormen voor wat betreft dierenwelzijn. Zij lopen voorop in het versneld willen uitfaseren van onbedwelmd kantelen en het waterbad.”
Al lang bezig
„Wij hebben als Nepluvi echter al lang bezig met een dierenwelzijnsplan voor de korte, middellange en lange termijn”, vervolgt Oplaat. „Dat is ook al heel goed binnen het ministerie van LNV ontvangen. Daarin staat voor de lange termijn - tien jaar - het uitfaseren van het waterbad. De meeste van onze leden hebben dat echter al lang niet meer. De leden die dat nog wel hebben, bedienen een hele specifieke doelgroep. Dat zijn namelijk halal-slachterijen. En die zullen eerst een heel goed alternatief moeten hebben voor het waterbad.” En dat luistert nauw, aldus Oplaat. „Om halal te slachten moet je wel aan negentig voorwaarden voldoen. Wij waren daar ook al over in gesprek met minister Schouten - als voorganger van Staghouwer, red. - en hebben haar aangeven dat de overheid moet helpen met financiële steun voor innovatie.”
Geld en vergunningen
Oplaat stelt ook dat het Rijk financiële ondersteuning moet bieden aan pluimveeslachterijen om te stoppen met onbewelmd kantelen. „Dat heeft te maken met systemen die slachterijen hebben. Die over te schakelen naar een ander systeem, want vaak heb je voor een ander systeem alleen al meer ruimte nodig. Dus ook in dat geval moet de minister helpen. Zowel met geld als met het verlenen van vergunningen door gemeenten.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen