Nieuwe dierlijke eiwitbron interessant voor zowel gangbaar als VLOG
De dierlijke eiwitten die AR verwerkt zijn varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen. Insecteneiwit is vanuit nutritioneel oogpunt ook interessant voor pluimvee, maar is nog relatief duur.
Minder soja
Door het verwerken van verwerkt dierlijk eiwit in pluimveevoer worden met name minder plantaardige eiwitten afkomstig van soja gebruikt. Dit zorgt voor een verlaging van het gebruik van soja. Hierdoor hoeft er minder soja geïmporteerd te worden. Dit past goed in het kader van circulariteit. Maar nog belangrijker: dierlijk eiwit is een goede eiwitbron die over het algemeen beter verteerbaar is dan plantaardig eiwit.
Verschillen tussen verwerkt dierlijk eiwit en soja
- Het aminozuurpatroon van verwerkt dierlijk eiwit sluit beter aan bij de natuurlijke behoefte van de hen.
- Verwerkt dierlijk eiwit bevat minder koolhydraten en meer vet dan soja. Daardoor neemt het aandeel moeilijk verteerbare koolhydraten af en wordt de darmflora positief beïnvloed.
- Verwerkt dierlijk eiwit bevat relatief veel B-vitaminen, inclusief choline, biotine en vitamine B12, carnitine en vitamine A en D. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en weerstand van de kippen.
- Verwerkt dierlijk eiwit heeft een lager kaliumgehalte waardoor de mest van de kippen droger wordt.
- Het calcium en het fosfor in verwerkt dierlijk eiwit zijn beter beschikbaar. Dit heeft een positief effect op de eischaalkwaliteit.
Grafiek eiwitverteerbaarheid van grondstoffen
Betere darmgezondheid
Het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit heeft een positieve invloed op de technische resultaten. Doordat het aandeel moeilijk verteerbare vezelrijke koolhydraten verlaagd wordt, is er een kleinere kans op darmgezondheidsproblemen. Minder goede bacteriën gebruiken de minder goed verteerbare koolhydraten als voedingsbodem. Een betere darmflora in combinatie met de drogere mest zorgt ervoor dat de kans op darmgezondheidsproblemen afneemt. Verder verbetert de eikwaliteit door het gebruik van dierlijk eiwit. Betere technische resultaten in combinatie met lagere voerkosten zorgen voor een beter rendement voor de pluimveehouder.
Voordelen voor de pluimveehouder
- Drogere mest
- Veel 1e soort eieren
-
Lagere voerkosten + betere technische resultaten = hoger rendement
AR gestart met verwerking
Donderdag 24 maart is AR gestart met de verwerking van verwerkt dierlijk eiwit. Er worden strenge eisen aan gesteld. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen deze unieke grondstof verwerken in gangbare en VLOG-pluimveevoeders. Door iedere grondstof in Structomix enkelvoudig te bewerken blijven de positieve eigenschappen van de grondstof behouden en wordt een te fijne structuur voorkomen. We onderzoeken de mogelijkheden van verwerkt dierlijk eiwit in biologische pluimveevoeders.
Meer informatie
Wilt u ook profiteren van de voordelen van deze unieke grondstof? Neem dan contact op met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277.