'Valse stikstofnoten uit het verre Den Haag'
Stikstofminister Van der Wal doet boeren een woest aantrekkelijk aanbod, als zij snel instappen in de opkoopregeling. Zij wappert met een riante financiële bonus op de marktwaarde. De werkelijkheid is volgens POV schrijnend en dat is de eerste valse noot die de varkenshouderijorganisatie hoort. ’Als jouw gebied wordt ‘uitverkoren’ voor uitkoop, dan daalt de marktwaarde van je boerderij en landerijen drastisch. Stel je eens voor hoeveel jouw huis nog waard is, als het voor 2030 moet zijn afgebroken. Hetzelfde geldt voor de waarde van je grond, als die over tien jaar natuur moet zijn. De waarde keldert met minimaal de helft.’
Geen betere boterham
De politiek veinst in een andere valse noot dat het stikstofplan goed is voor de boeren, dat zij dan een betere boterham gaan verdienen. „De werkelijkheid is dat de overheid weigert de impact van de grootschalige uitkoop van boeren in kaart te brengen. Deze beperkt zich niet alleen tot de boeren, maar voor hele voedselketens heeft het gevolgen. En voor de werkgelegenheid en leefbaarheid van het platteland.”
Loont de investering
De Rijksoverheid trekt 25 miljard euro uit voor haar stikstofplan. Als zij dit bedrag onder de boeren zou verdelen, dan krijgt iedere Nederlandse boer maar liefst 500.000 euro. POV dat de overheid veinst dat haar miljardenplan de natuurkwaliteit verbetert. De werkelijkheid is dat de rijksoverheid weigert in kaart te brengen wat deze geldinjectie aan extra natuurkwaliteit gaat opleveren. En of deze investering loont.
Geen natuur maar huizenbouw
Den Haag veinst dat het haar om de natuur te doen is. In werkelijkheid ziet POV dat de overheid de stikstof nodig heeft voor verdere verstedelijking (huizen, wegen, voorzieningen); locaties voor duurzame energie (wind- en zonnevelden); ‘projecten met prioriteit’ (luchthavens, grote industrieën). „De bevolking groeit. Naar verwachting zijn er in 2025 18 miljoen mensen, rond 2035 zijn dat er 19 miljoen. Nederland is op weg het Hong Kong van Europa te worden. Niet alleen qua verstedelijking, ook qua cultuur. De boerenbevolking moet wijken voor de noden van de stad.”
Haagse talkshow zonder boeren
Den Haag komt volgens POV steeds verder af te liggen van het platteland. Dat geldt ook voor veel media. Den Haag verkoopt haar plan in fraaie volzinnen aan het grote publiek. Voor het verhaal van het platteland, is steeds minder aandacht. In Haagse talkshows over landbouw en boeren, zit geregeld geen boer meer aan tafel.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Producenten Organisatie Varkenshouderij