Rabobank: krap aanbod, toenemende vraag naar kip
In de meeste regio's over de hele wereld is het aanbod van pluimvee relatief krap en zijn de prijzen hoog. De inval in Oekraïne heeft geleid tot een stijging van twintig tot veertig procent van de wereldwijde graanprijzen. De pluimveeketen wordt uitgedaagd om al deze hogere kosten door te berekenen aan de consumenten. „Dit zal waarschijnlijk mogelijk zijn in ontwikkelde markten met een hoge koopkracht waar het aanbod relatief krap is, zoals Europa, de Verenigde Staten en Japan", legt Nan-Dirk Mulder, Senior Analyst - Animal Protein bij Rabobank, uit.
In de ontwikkelingslanden zijn er echter toenemende zorgen. Sterk stijgende kosten van grondstoffen, in combinatie met een een lagere koopkracht door een zwakkere groei en kosteninflatie, kunnen de lokale voedsel- en kipconsumptie op de proef stellen. Dit kan mogelijk leiden tot regionale crisissituaties.
Sterke wereldhandel maar kosten uitdaging
De wereldwijde handel in pluimveeproducten zal dit jaar naar verwachting sterk blijven, als gevolg van de toenemende vraag vanuit de foodservice. „Brazilië, China en Turkije zijn goed gepositioneerd om van deze situatie te profiteren en een deel van de export van de EU en het door oorlog getroffen Oekraïne over te nemen", zegt Mulder. Hoewel Rusland zal worden getroffen door sancties, zou het selectief kunnen profiteren van zijn zeer concurrerende positie.
De wereldhandel zal worden uitgedaagd door de aanhoudende inflatie van transportkosten en mogelijke verstoringen bij de logistiek. „De wereldwijde pluimvee-industrieën hebben een scherpe focus nodig om hogere kosten en uitdagingen in de logistiek te compenseren. Optimale inkoop, productefficiëntie en voerformulering zijn daarbij essentieel”, aldus Mulder.
Vogelgriep
Vogelgriep blijft een belangrijke uitdaging, maar de druk zou in de zomer op het noordelijk halfrond moeten afnemen, zo schat de bank in. Vanuit een mondiaal perspectief zullen vogelgriepgevallen in regio's zoals Europa de handel in broedeieren verstoren, wat van invloed kan zijn op het aanbod in importerende landen, zoals gebeurde in 2020 en 2021.