Zorgen in eierketen over stijgende kosten
De afgesloten contracten, zowel van pluimveehouders met pakstations, als van pakstations en eiproductfabrikanten met hun afnemers, voorzien niet in een dergelijke verandering van marktomstandigheden c.q. kostenstijgingen. Een eerlijke verdeling van de kostenstijgingen in de keten is de uitdaging waar eenieder in de keten nu voor staat.
Toeslag op eierprijs
Een aantal grote supermarktketens in Nederland en Duitsland hebben zich bereid getoond mee te werken aan oplossingen voor de kostenstijgingen door een toeslag op de afgesproken prijs.
Niet alle eieren eindigen op het schap in de supermarkt. Ongeveer één derde van de eieren gaat naar de voedingsmiddelenindustrie. Op dit moment zijn er signalen dat men daar mogelijk ook bereid is om mee te werken aan oplossingen.
Beschikbaarheid van eieren
De onzekerheid over verdere stijging van voerprijzen en de beschikbaarheid van voergrondstoffen leidt ertoe dat pluimveehouders voor de keuze staan om al dan niet nieuwe koppels op te zetten. Dit kan consequenties gaan hebben voor de continuïteit in de beschikbaarheid van eieren. Voor specifieke eiersoorten, zoals biologische eieren, kan dat mogelijk al eerder het geval zijn wegens het niet meer beschikbaar zijn van biologische voergrondstoffen.
Anevei ondersteunt daarom actief alle pogingen die worden ondernomen om oplossingen en alternatieven te zoeken voor de knelpunten die zijn gerezen bij de beschikbaarheid van voergrondstoffen en energie.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Anevei