Onderzoek naar fijnstof reducerende technieken in volle gang
'Reductiefactoren fijnstoftechnieken definitief vastgesteld'
In 2017 startte het fijnstofproject naar brongerichte technieken om de uitstoot van fijnstof uit pluimveestallen te reduceren. In maart 2020 zijn drie beproefde technieken erkend met een reductiefactor. Ellen legt maandagavond 23 mei tijdens de online uitzending Samen emissie te lijf! Meten is weten uit waarom vervolgmetingen plaatsvinden en hoe ver dit onderzoek inmiddels is.
De onderzoeker presenteert ook de ontwikkelingen in onderzoek naar ammoniakemissies. „Uit analyse van alle beschikbare data van metingen in de afgelopen tien jaar blijkt dat de emissiefactoren voor volièrestallen en droogtunnels in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) te laag zijn. De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hebben ons daarom gevraagd een voorstel te maken voor het opnieuw meten van de emissies.” Ellen licht het voorstel over de metingen toe.
Resultaten metingen op praktijkbedrijven
De onderzoeker gaat ook in op de discussie over de vrijstelling in het Besluit emissiearme huisvesting voor biologische pluimveebedrijven. Zowel voor ammoniak als fijnstof. Daarbij is er ook de vraag of bij deze vorm van houderij de emissies gelijk zijn aan die van regulier gehouden dieren. Ellen deelt de resultaten van een deskstudie en metingen op praktijkbedrijven.
De online uitzending Samen emissie te lijf! Meten is weten begint maandagavond 23 mei om 20.00 uur. Bekijk hier het complete programma. Wil je online kijken naar de uitzending: Samen emissie te lijf! Meten is weten meld je dan hier aan.